Patison w cieście z mąki konopnej

yoga-1

Czy wiesz o tym, że Twoje ciało samoczynnie dąży do równowagi? Jest w stanie samodzielnie się regenerować  i wytwarzać nowe komórki? Organizm ludzki jest w fazie stałej produkcji i wymiany nowych tkanek, tak by na każdą umierającą komórkę (około 50 mln /sec) produkowała się jedna nowa. Najczęściej odnawiają się komórki skóry (około 28 dni), dłużej trwa proces odnowy organów wewnętrznych (wątroba, trzustka, jelita, płuca,  3, 4 lata). Niedawno udowodniono też możliwości regeneracyjne komórek mięśnia sercowego. Oznacza to, że nasze organy wewnętrzne odnawiają się w trakcie całego życia kilka lub kilkanaście razy, zaś stan chorobowy w organizmie jest odwracalny i możliwy do zażegnania prawie zawsze! Dlatego jeśli zdarzyło Ci się „zapomnieć” o potrzebach swojego ciała, żyć tak jakby było ono niezniszczalne, zapamiętaj – Twój organizm odrobi sobie tą stratę, jednak musisz mu w tym pomóc podejmując dobre dla siebie decyzje. Budulcem tkanek jest nasz pokarm, szczególnie białko. Niezbędny jest także sen, w trakcie którego wytwarzane są hormony wzrostu potrzebne do narodzin nowych komórek, a także wysiłek fizyczny, bo obciążenie mięśni powoduje, że komórki częściej się dzielą (rozmnażanie przez podział – to z biologii :).

Zaniedbany organizm, osłabiony organizm zostanie zregenerowany, wystarczy zmiana diety, regularny sen i wysiłek fizyczny (oraz uzupełnienie ewentualnych niedoborów). Pamiętaj o tym za każdym razem, kiedy będziesz podejmować decyzje o skomponowaniu kolejnego posiłku. Czy na pewno chcesz, żeby przez następne kilka, kilkanaście lat twoje komórki bazowały na rakotwórczych substancjach, na toksynach, sztucznych dodatkach, których Twój organizm nie będzie w stanie wydalić? Siła dużej przemiany bazuje na małych decyzjach, szczególnie tych kulinarnych. Pomyśl o swojej przyszłości już dziś.

_MG_0685

Wybierając dania, czy składniki potraw staram się kierować powyższą zasadą. Nie zawsze udaje mi się podejmować te „właściwe”decyzje, nawet w kwestii odżywiania, jednak świadomość tego, że mogę zacząć wszystko od nowa jest tutaj szczególnie optymistyczna i zachęca mnie do dbania o siebie jeszcze bardziej. Komponując posiłek staram się wybierać wartościowe składniki, jeśli jest taka możliwość, zastępować nimi te mniej wartościowe, które mimo tego, że nie szkodzą to wnoszą niewiele dobrego. Tak zaczęła się moja przygoda z mąką konopną, której z powodzeniem używam ostatnio do wielu potraw, zaś jej bogactwo minerałów i witamin A, B, C, E i D, kwasów omega 3, 6 i 9 wspiera układ krążenia, układ trawienny, nerwowy i oczyszcza krew z toksyn, przyśpiesza metabolizm, dodaje energii. Jako jedyna mąka zawiera 20 znanych nam aminokwasów, w tym 9 niezbędnym do rozwoju komórki (EAA) których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Czy to nie cudownie?! 😀

_MG_0689

Mąka konopna wytwarzana jest z nasion konopi, ma kolor ciemnozielony i lekko orzechowy zapach. Użyłam jej do przygotowania ciasta, w którym maczałam a potem usmażyłam kawałki patisona. I tak powstało danie uwielbiane przeze mnie w każdej postaci, czyli smażone, chrupiące placuszki. Zjadłam je bez najmniejszych wyrzutów sumienia.

_MG_0691

Przygotowanie

Patisona umyłam, pokroiłam w cienkie plastry, posoliłam i odstawiłam na około 5 min. W tym czasie przygotowałam ciasto w salaterce (4 łyżki mąki konopnej, 1 jajko, 3 łyżki wody, sól, papryka, kolendra i koperek). Po zmieszaniu składników powinno powstać ciasto o konsystencji naleśnikowego. Plastry patisona maczam w cieście konopnym i zmażę na średnim ogniu na oleju z oliwek (najlepiej pomace). Zdejmuję chrupiące placuszki i układam je na papierze kuchennym do odsączenia tłuszczu. Podaję z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego w towarzystwie świeżych liści szpinaki polanych oliwą z oliwek extra vergine.

_MG_0696

 

Składniki:

  • 1 średni patison
  • 300 g mąki konopnej
  • 1 jajko
  • przyprawy w proszku (Sól morska, papryka, kolendra i koperek)
  • sos czosnkowy (2 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka oliwy z oliwek, pół łyżki musztardy, pół ząbka czosnku, sól morska)

_MG_0704

_MG_0708-Recovered

_MG_0710

_MG_0705

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *