Sernik na czekoladowym spodzie

Gdzieś na świecie podobno jest człowiek, który nigdy nie odkrył smaku tego wspaniałego sernika. Jeśli go znasz, to koniecznie musisz upiec mu ten sernik, na pewno będzie zachwycony. Z powodzeniem możesz urozmaicić wersję klasyczną sernika i dodać do masy serowej zmielone orzechy włoskie lub kawałki brzoskwiń z puszki. Jeśli natomiast nie znasz nikogo takiego, to i tak musisz upiec ten sernik, bo jest zajebisty.

Zaczynam od przygotowania ciasta na spód oraz górę sernika ucierając jajka z cukrem, rozpuszczonym masłem, czekoladą, proszkiem do pieczenia i mąką. Formujemy kulkę, którą umieszczamy w zamrażarce na 3-4 godziny. W tym czasie przygotowuję masę serową ucierając cukier z całymi jajami do uzyskania pianki. Następnie dodaję ser, rozpuszczone masło, budyń i dokładnie mieszam. Ciasto wyciągam z zamrażarki, dzielę na pół, jedną z połówek układam na posmarowanej masłem blaszce, na to wylewam masę serową i na całość ścieram na tarce drugi kawałek ciasta.

Ciasto:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąkę
Masa serowa:
  • 75 dag zmielonego sera dobrej jakości
  • 1 serek homogenizowany waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 3 całe jajka
  • 1/2 kostki masła – rozpuszczonego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *