Bowl z kalafiorem, gruszką i buraczanym hummusem

_MG_8006

Zgodnie z zasadą sezonowości i lokalności powinniśmy jeść głównie produkty, które urosły niedawno w naszej strefie klimatycznej, a najlepiej na polach z okolicznych wiosek. Spokojnie, nawet jeśli nie masz jeszcze zaprzyjaźnionego rolnika, który wpuszcza Cię na swoje pole z pustym koszem wiklinowym, jesteś w stanie przetrwać zimę, kupując jedzenie w marketach i na bazarkach. Oczywiście… 

Read More »

Sałatka śledziowa z nasionami konopi

_MG_0702

Na temat tej sałatki powstało nieskończenie wiele wariacji. W zasadzie można do niej włączyć dowolne warzywo, nawet kaszę, ryż czy grzanki. Podstawą są oczywiście śledzie, sałata i sos, koniecznie na bazie naturalnego jogurtu (ja użyłam wegańskiego jogurtu kokosowego) oraz majonezu z dużą ilością koperku i czosnku. Do tej trójcy idealnie podpasowały mi korniszony, kremowe i lekkie… 

Read More »

Wegańskie summer rolls z nasionami konopi

_MG_0321

Uwielbione latem, kiedy na myśl o robieniu obiadu robi się jeszcze bardziej gorąco. Bo w końcu mamy prawdziwe lato. Gorące i słoneczne, marzyłam o nim od tak dawna <3 Tym chętniej pakuję moje summer rolsy do plastikowego pudełeczka (koniecznie z plastiku wolnego od BPA) i razem z orzeźwiającym napojem, matą do jogi oraz książką śpieszę do… 

Read More »

Zielone placuszki z mąką konopną

_MG_9811

Grasz w zielone? Myślisz – no jasne! Nie o „takie” zielone jednak tutaj chodzi 😉 a o zielone warzywa i jeden dość kluczowy składnik w naszym pożywieniu. Jeśli grasz to znaczy, że w twoim organizmie nie brakuje chlorofilu, barwnika zawartego w roślinach, który ma silne działanie przeciwzapalne. Chlorofil określany jest jako „krew” roślin, ponieważ od… 

Read More »

Bowl z pieczonym batatem, makaronem ryżowym i nasionami konopi

_MG_0241

W swoim życiu przerabiałam wiele modeli odżywiania, zwanych dietami. Nie robiłam tego, żeby zrzucić zbędne kilogramy, tylko po to, aby poczuć się lepiej i wyprowadzić na prostą mój schorowany organizm. Miałam w swoim życiu ponad 2 letni okres wegetarianizmu, potem kilkumiesięczny czas surowego weganizmu (witarianizmu), pół roku diety makrobiotycznej i potem jeszcze 1,5 roku na… 

Read More »

Bowl z pieczoną marchwią, awokado i nasionami konopi

_MG_8607

Tak naprawdę jest to bowl z pieczoną marchwią, sałatą rzymską, kaszą pęczak, kawałkami awokado i kalarepki z pestkami granatu i prażonymi nasionami konopi. Chyba nawet udało się stworzyć do tego mój autorski sos z białkiem konopnym. Danie typu „miska” bezwzględnie skradło moje serce. Bowl jest furtką do ciekawego połączenia wpływów zagraniczych kuchni w zdrowym, lokalnym wydaniu. Po prostu wykorzystujemy… 

Read More »

Wiosenna sałatka z młodym kokosem i soczewicą

_MG_6146

Od kilku lat jestem absolutnie zakochana w swoim ciele. Jest to najwspanialszy wymiar miłości, który dotyczy zarówno aspektu materialnego jak i metafizycznego. To uczucie określiłabym jako stan wewnętrznej równowagi, dialogu i totalnego zaufania do tego, co czuję i jak to odbieram. Wszystko stało się bardzo powoli i naturalnie. Za początek początków mogę uznać moment, w którym postanowiłam… 

Read More »

Wegańska sałatka jarzynowa

jarynowa

Im więcej czasu spędzasz na szukaniu informacji o dietach i nowinkach związanych ze zdrowym odżywianiem tym bardziej masz wrażenie, że nic nie wiesz? W cale mnie to nie dziwi. Tylko dlaczego chociaż połowy tego czasu, który poświęcasz na surfowaniu po sieci nie poświęcisz sobie? Bo odpowiedzi na pytania, których szukasz najprędzej znajdziesz w sobie. Nasze ciała to… 

Read More »

Summer bowl

_MG_4333

Nawet jeśli u Ciebie wszystko tip top, zdarzają się dni kiedy chcesz się objadać i ulegasz zachciankom. Każdy tak ma. Na domiar złego, zazwyczaj nie jest to związane z zapotrzebowaniem organizmu na większą ilość pokarmu i składników pokarmowych (np po chorobie). Jedzenie nas odżywia i ten cel powinien być dla nas nadrzędny podczas każdego posiłku. Kiedy masz dobry… 

Read More »

Sałatka z krążkami cebulowymi w cieście konopnym

_MG_3527

Czy jedzenie może uszczęśliwiać? Owszem, szczególnie to, jedzone w gronie rodziny i przyjaciół. Idealną do tego okazją są święta. Wtedy każdy może zobaczyć na własne oczy wszystkich uszczęśliwionych glutenem, cukrem, nabiałem i mięsem członków rodziny. Mam to szczęście urodzić się w gronie wyrozumiałych, wręcz popierających moją dietę osobników, jednak nie każdy weganin, czy wegetarianin znajdzie dla siebie danie… 

Read More »