Sałatka śledziowa z nasionami konopi

_MG_0702

Na temat tej sałatki powstało nieskończenie wiele wariacji. W zasadzie można do niej włączyć dowolne warzywo, nawet kaszę, ryż czy grzanki. Podstawą są oczywiście śledzie, sałata i sos, koniecznie na bazie naturalnego jogurtu (ja użyłam wegańskiego jogurtu kokosowego) oraz majonezu z dużą ilością koperku i czosnku. Do tej trójcy idealnie podpasowały mi korniszony, kremowe i lekkie awokado oraz super pożywne nasiona konopi, które nadają całości lekko orzechowego wykończenia. Sałatka jest bardzo pożywna i przy bym ultra lekka. Nie przesadźcie tylko z ilością śledzia 😉

Przepis na sałatkę śledziową z nasionami konopi

Składniki:

  • 3 filety śledzia marynowanego (opcjonalnie z puszki)
  • 1 awokado
  • 1 cebula dymka
  • 1 papryka
  • 5 rzodkiewek
  • 5 ogórków korniszonów
  • liście sałaty rzymskiej lub masłowej
  • świeży koperek
  • 100 g nasion konopi

Dressing:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (ja użyłam kokosowego)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

_MG_0694

Przygotowanie

Warzywa dokładnie umyć. Paprykę, ogórki, awokado, cebulkę pokroić drobno, śledzie podzielić na małe kawałki, sałatę porwać na kawałki, poszatkować koperek. Wszystkie składniki połączyć w głębokim naczyniu, posypać nasionami konopi.

_MG_0700

Dressing: majonez, jogurt, sok z cytryny i oliwę łączymy w misce i mieszamy na gładką masę. Dodajemy wyciskany ząbek czosnku, sól i pieprz. Składniki łączymy z dresingiem i dokładnie mieszamy.

_MG_0704

Super smakuje także z: kaszą jaglaną, grzankami, gotowanymi ziemniaki pokrojonymi w kawałki, kalarepką (zamiast rzodkiewek), kiszonym ogórkiem (zamiast korniszonów). Jak ktoś bardzo chce może też dodać kawałki cheddaru lub zetrzeć trochę parmezanu 😉

_MG_0708


Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

SKLEP

70,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top