Sałatka z orzechami włoskimi, gorgonzollą i gruszką

Wyjątkowo łagodne to tegoroczne przejście z lata w jesień. Nie da się narzekać na brak ciepła, deszcz, do tego wrzesień to najbogatszy w lokalne owoce i warzywa okres w naszej strefie klimatycznej. Same powody do radości. Czerpmy więc z tych dobroci natury, bo sama najlepiej wie co jest nam w danym okresie potrzebne. Osobiście bardzo lubię to przejście z diety letniej na jesienną, nieco bogatszą w bulwy, rośliny korzeniowe i strączkowe, no i przede wszystkim mięso. Dla mnie to czas przestawienia się z wakacyjnego wegetarianizmu i przygotowania na mięsne tygodnie w trakcie zimy. Ale po kolei. Najpierw wyjątkowo subtelne pożegnanie ciepłych dni. Z odrobiną goryczki wyraźnego sera, słodyczą owocu, mdłym i wytrawnym smakiem orzecha, a to wszystko ułożone jak klejnoty na letniej, soczystej sałacie.

Użyłam mieszanki sałat (lollo, rukoli, rzymskiej, cykorii, masłowej) skropiłam je oliwą z oliwek i lekko posoliłam. Na sałatę układam kawałki sera gorgonzola, gruszki oraz orzechów włoskich. Sałatkę polewam crema di balsamico oraz miodem gryczanym.

Składniki:

  • mieszanka sałat (lollo, lodowa, rukola, rzymska, cykoria, masłowa – można użyć gotowej mieszanki)
  • ser gorgonzola
  • 1 gruszka
  • garść orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek
  • miód (najlepiej pasuje gryczany lub spadziowy)
  • crema di balsamico

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *