Pasta z zielonego groszku i halibuta z nasionami konopi

pasta-z-maślaną

Nie jestem jakąś super poukładaną osobą. Często działam bardzo chaotycznie i spontanicznie. Podobnie jest w kuchni. Wiele moich przepisów powstaje ad hockowo a potem totalnie o nich zapominam. Właśnie taki los spotkał ten wspaniały przepis na kremową i tłuściutką pastę kanapkową z halibutem i zielonym groszkiem. Gdy ją wymyśliłam pewnej soboty zachwycałam się nią całe popołudnie,… 

Read More »

DORSZ ATLANTYCKI W PANIERCE Z MĄKI KONOPNEJ Z PUREE Z BATATÓW

Untitled-2

Przychodzi czasem taki moment, kiedy pragnienie obcowania z pewnym stanem totalnie Cię obezwładnia. Im bardziej starasz się o tym nie myśleć, tym intensywniej doświadczasz frustracji i zdajesz sobie sprawę z tego, że jesteś przegrany. Tak, i do tego bezsilny. Bo czym jest nasza wola w obliczu tak silnego, kompulsywnego pragnienia, które działa na naszą szkodę?… 

Read More »

Stek z tuńczyka z pastą wasabi

_MG_2407

Tak wiele mówi się o jedzeniu ryb, a w Polsce ich spożycie wciąż jest jednym z najniższych w Europie. Przeciętny Polak zjada ich tylko 13 kg rocznie, co przy przeciętnym Norwegu (40 kg rocznie) czy Portugalczyku (60 kg rocznie) wygląda naprawdę słabo. Dlaczego to takie ważne? Kwas Omega-3 (na który składają się kwasy eicosapentanaenowy zwany EPA i… 

Read More »

Tajska zupa z mleczkiem kokosowym

_MG_0594

Lato? Uwielbiam lato! Ale cieszę się, że na dworze jest nieco chłodniej i można zajadać się gotowanymi potrawami bez obawy, że zaleje nas fala gorąca. Z tej okazji przygotowałam dla was super przepis. To wyjątkowa zupa, podobną kiedyś ugotował mi mój znajomy, jednak robił to przez 5h … Moja wersja będzie nieco prostsza ale równie… 

Read More »

Mule z kaszą jaglaną

_MG_9224a

Bez wątpienia należę do grupy miłośników ryb i owoców morza. Nie zdarza mi się jednak często przyrządzać w domu muli czy innych małży, prawdopodobnie dlatego, że w odróżnieniu od krewetek ciężko je kupić na terenie Warszawy. Gdy już udało mi się je zdobyć, postanowiłam przyrządzić mule na inny sposób, niż te, które znałam do tej… 

Read More »

Makaron soba z krewetkami

MG_5528

Japońska sztuka, jako podstawę swojego rozwoju przyjęła wiarę w doskonałość ładu świata, chęć podporządkowania naturze, kult przyrody oraz silne poczucie tradycji, bardziej cenionej niż wszelkie nowatorstwo. W Japonii większość aspektów życia jest mniej lub bardziej podporządkowanych tej prastarej i jakże doskonałej estetyce. Japończycy wierzą w siłę prostoty otaczającego świata, szukając nieustannej inspiracji w naturze. Dotyczy… 

Read More »

Tortilla z krewetkami, awokado i papryką

tortilla-z-krewetkami-i-salsa

Nienawidzę długo gotować. Zawsze tak mówię gdy poświęcam więcej niż godzinę jednej potrawie. Wychodzę z kuchnia i zarzekam się, że do końca tygodnia już nic nie gotuje. Po kilku godzinach jednak wracam, by znów spędzić tam dłuższą chwilę.  Przygotowanie tej tortilli zajęło mi ponad 30 min, do tego salsa i smażone krewetki były gotowe w… 

Read More »

Krewetki w sosie z czerwoną pastą curry

krewetki-z-sosem

Czy dobre jedzenie musi być drogie? Nie. Czy drogie jedzenie może być dobre? O tak! I to bardzo. Staram się żyć tak, by zawsze było mnie stać na dobre jedzenie, możliwe, że to moja najważniejsza motywacja do pracy zawodowej. Gdy jem na mieście nie czuję ścisku brzucha przed wydaniem sumy, której pożałowałabym na kosmetyki czy… 

Read More »

Śledź w oleju sezamowym

sledz-w-oleju-sezamowym

  Danie bardzo wykwintne a zarazem proste. Jego sekretem jest odpowiednio długi czas marynowania, najlepiej do 24h oraz jakość mięsa, o którą w okresie świątecznym nie trudno. Filety śledziowe można kupić w większości delikatesów czy marketów, jednak nie wszędzie znajdziecie mięso certyfikowane przez MSC, czyli organizacje chroniącą zagrożone gatunki ryb i owoców morza. Jest to tym… 

Read More »

Pstrąg pieczony z warzywami

pstrc485g-zapiekany-z-warzywami3

Kiedyś przygotowanie ryby kojarzyło mi się z czymś trudnym, było to zapewne związane z całym procesem obrabiania, czyli patroszeniem, skrobaniem łusek, pozbawianiem rybki głowy i płetw. Obecnie można bez problemu nabyć patroszone, świeże ryby (polecam makro!) co znacznie upraszcza proces przygotowania tego dania. Ważne jest, by przed pieczeniem przyprawiona ryba spędziła około 12h w lodówce…. 

Read More »