Risotto z dynią hokkaido

W końcu nadeszła jedna z najwspanialszych pór roku – dojrzałe lato, zasypujące nas ogromem swojego bogactwa w postaci dorodnych owoców i warzyw. Koniec lata i początek jesieni to okres, który w naszym klimacie (właściwie to nie tylko w naszym) oferuje największą ilość produktów z lokalnych upraw.

Symbolicznym momentem tego okresu jest dla mnie pojawienie się polskiej dyni, warzywa, które uwielbiam i cenię za jego walory zdrowotne oraz gładki i nieskomplikowany smak. Z mojej pierwszej kupionej w tym sezonie dyni przyrządzam risotto z dodatkiem świeżych fig i kolendry.

Zaczynam od pokrojenia dyni i cebuli w niewielkie kawałki i podsmażenia ich na patelni z dodatkiem sosu sojowego, miodu, czosnku i przypraw. Po 5 min smażenia dolewam szklankę bulionu i dodaję 3/4 szklanki ryżu do risotto. Zostawiam na małym ogniu pod przykryciem na 10 min. Po 10 min, gdy ryż wchłonie już całą wilgoć dolewam jeszcze pół szklanki bulionu i pozostawiam na kolejne 10 min pod przykryciem. Risotto jest gotowe, gdy na dnie patelni nie ma już wody. Podawać ze świeżą kolendrą i figą.

Składniki:

  • połowa niewielkiej dyni hokkaido
  • jedna cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sos sojowy
  • 2 łyżki miodu
  • kumin
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • 1,5 – 2 szklanki bulionu
  • 1 figa
  • liście świeżej kolendry
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *