Sandwich z konopnym serem

_MG_1413

Jesienne wieczory, niedobór słońca i pluchowatą pogodę zazwyczaj odreagowujemy jedzeniem i piciem. Co oznacza wieczorne obżeranie się oraz w opróżnianie butelki wina w ciągu 1 godziny. Samemu. Ten kierunek jest bardzo przyjemny jednak nie zapewni Ci poprawy nastroju i równowagi której szukasz. Wręcz przeciwnie, będzie jeszcze gorzej. Oczywiście nie oznacza to, że masz rezygnować ze… 

Read More »

Wegański serek konopny do kanapek

_MG_1404

Jeśli ty także należysz do grupy osób, którym na myśl o mleku innego gatunku ssaka robi się nieprzyjemnie, na pewno nie raz szukałeś jakiejś mlecznej alternatywy. Może nawet tęskniłeś za smakiem pewnych jego przetworów. Nic nie poradzimy, na to, że camembert z bułeczką pachnie jak niebo. No ale jak już pomyślisz sobie, że to mleko… 

Read More »

Domowy kisiel brzoskwiniowy z konopnym akcentem

_MG_0358

Jeśli lato oraz wakacje było twoją ulubioną wymówką dla regularnego objadania się po korek oraz spożywania przewożonego jedzenia o wątpliwym potencjale odżywczym, czas stanąć przed lustrem i powiedzieć sobie „przepraszam”. Lato się kończy a wraz z nim już za moment nastanie okres, w którym dobra odporność organizmu będzie na wagę złota. Jak chcesz ją zbudować, objadając… 

Read More »

Smoothie bowl z medyczną marihuaną

_MG_0857

Kiedyś człowiek był w stanie samodzielnie wytworzyć prawie wszystkie dobra niezbędne mu do życia, a jeśli czegoś mu brakowało to mógł się wymienić, towar za towar, usługa za usługę. Dziś człowiek zmuszony jest do zarabiania pieniędzy, bo tylko posiadając je będzie w stanie zaspokoić swoje potrzeby i pragnienia. Konsekwencją tego jest nie tylko ślepe podążanie… 

Read More »

Makaron konopny ze szparagami i bazylią

_MG_0944

Mamma Mia! Tą wspaniałą gastro pastę wyczarujesz w domu w ciągu 15 minut. Polecam przede wszystkim zadbać o super świeże składniki i dobre pesto (jeśli bardzo chcesz możesz zrobić samemu super vege pesto według mojego przepisu). Do przepisu użyłam makaronu włoskiej firmy Antichi Grani z mąką konopną, pszenną oraz z zielonego groszku (niestety niedostępna w Polsce)…. 

Read More »

Przyprawa do dań z medycznej marihuany

_MG_0760

Jesteś cannabisowym praktykiem i nie chcesz bawić się w wielogodzinne procedury z domowym masłem z medycznej marihuany? Nie potrzebujesz dokładnego dawkowania, wiesz już co i jak, oraz chcesz jak najszybciej zrobić swoje ulubione danie z dodatkiem THC? Jeśli tak, mam dla Ciebie coś ekstra! Proszek z THC (i nie jest to kief), którym możesz posypać każde danie,… 

Read More »

Borówkowy deser z chia i nasionami konopi

_MG_0962

Jestem mistrzem śniadaniowych deserów. Bardzo lubię tą kategorię potraw, z resztą wymyśliłam ją na własne potrzeby. 😀 Śniadania raczej nie należały do moim ulubionych posiłków. Jadłam je trochę z przymusu, szczególnie gdy wstawałam przed 8:00 rano. Na szczęście dziś jest zupełnie inaczej, głównie dlatego, że nauczyłam się zaczynać dzień od małej, pysznej miseczki, słoiczka czy kubeczka wypełnionego po… 

Read More »

Bananowy chlebek z nasionami konopi

_MG_0767

Niewiele ostatnio zostaje mi czasu na gotowanie. A nagromadzenie obowiązków innych niż te związane z moim hobby trochę odbierają mi motywację do stania w kuchni. Wiadomo, jestem tylko człowiekiem. Ale przecież jestem też aż człowiekiem, który do tego bardzo lubi słodycze, szczególnie te zdrowe i przygotowane przeze mnie. Potrzebowałam jednak jakiego impulsu. Nie tylko przepisem ale i… 

Read More »

Bowl z kalafiorem, gruszką i buraczanym hummusem

_MG_8006

Zgodnie z zasadą sezonowości i lokalności powinniśmy jeść głównie produkty, które urosły niedawno w naszej strefie klimatycznej, a najlepiej na polach z okolicznych wiosek. Spokojnie, nawet jeśli nie masz jeszcze zaprzyjaźnionego rolnika, który wpuszcza Cię na swoje pole z pustym koszem wiklinowym, jesteś w stanie przetrwać zimę, kupując jedzenie w marketach i na bazarkach. Oczywiście… 

Read More »

Sałatka śledziowa z nasionami konopi

_MG_0702

Na temat tej sałatki powstało nieskończenie wiele wariacji. W zasadzie można do niej włączyć dowolne warzywo, nawet kaszę, ryż czy grzanki. Podstawą są oczywiście śledzie, sałata i sos, koniecznie na bazie naturalnego jogurtu (ja użyłam wegańskiego jogurtu kokosowego) oraz majonezu z dużą ilością koperku i czosnku. Do tej trójcy idealnie podpasowały mi korniszony, kremowe i lekkie… 

Read More »