Placek ze śliwkami

To najprostszy przepis na ciasto jaki znam. Moja mama piekła je późnym latem, wtedy śliwki były dojrzałe i wyjątkowo słodkie. Dzisiaj dysponuję jedynie mrożonymi, ale na szczęście smak ciasta jest wciąż niezmienny. Jedyne co się zmienia, to proporcja przypraw, które dodaje, zawsze muszę dać coś od siebie.

_MG_8330---Kopia

Ciasto z mąki pszennej i kukurydzianej lub ryżowej przygotowuje co najmniej 2h wcześniej i umieszczam w lodówce. Obie mąki zagniatam z masłem i jajami dodając wiórki kokosowe i przyprawy do uzyskania gładkiej masy. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki dzielę je na pól. Połowę  rozkładam na dnie formy do pieczenia a 2 połowę wykorzystuje na wierzch ciasta. Owoce po obraniu i umyciu podsmażam  na patelni z dodatkiem miodu, cukru, kardamonu, soku z cytryny i tartej laski wanilii (może być  też aromat w formie olejku).  Śliwki smażę do momentu, aż będą miękkie i na dnie patelni powstanie gęsty syrop.  Po wyłożeniu śliwek na ciasto przykrywam całość 2 częścią ciasta startą na tarce. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 min.

_MG_8322---KopiaCiasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki kukurydzianej lub ryżowej
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • Pół szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła

_MG_8323---Kopia

Owoce:

  • 1/2 kg śliwek węgierek
  • 50 g brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • tarta laska wanilii lub aromat waniliow w olejku
  • starty cynamon
  • starty kardamon

_MG_8334---Kopia

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *