Pizza konopna

_MG_1442

Tą pizzę robię zawsze, gdy nachodzi mnie tak zwane zwątpienie w sens mojej bezmięsnej, bezglutenowej i bezlaktozowej diety. To taki mój kompromis, między zamówieniem pizzy na wynos z ulubionej włoskiej restauracji a płaczem w poduszkę przegryzając wafla ryżowego. Żartowałam. Tak było tylko na początku. Ale warto zacząć wprowadzać nowe nawyki, polegające na stopniowym wyeliminowaniu niekorzystnych składników z naszej diety. Stąd przepis na pizzę 50/50 z mąki pszennej i konopnej. Obecnie smakuje mi bardzie niż pizza na mące pszennej.

_MG_1414

Składniki:

  • 1 szklanka mąki konopnej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 100g drożdży
  • ¼  szklanki mleka roślinnego
  • ¼ szklanki wody mineralnej, gazowanej
  • 1 cukinia
  • 1 rukola
  • ser mozzarella roślinny (np z kiełkującego ryżu)
  • oliwa z oliwek
  • sos z pomidorów
  • garść liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku

_MG_1458

Przygotowanie:

Mąkę pszenną i konopną połączyć w wysokim naczyniu. Drożdże rozpuścić w mleku i wodzie gazowanej i połączyć z mąką. Ciasto ugniatać do otrzymania zwartej masy, wtedy odstawić na 20 min w ciepłym miejscu. Warzywa umyć i pokroić w plastry. Sos pomidorowy wraz z pokrojonym drobno czosnkiem poddusić na patelni do uwolnienia aromatu. Ciasto nakładać na posmarowaną tłuszczem blaszkę, można zastosować papier do pieczenia. Sos pomidorowy nałożyć na ciasto, całość przykryć pokrojonymi warzywami i serem mozzarella. Piec przez 15 – 20 min w piekarniku ustawionym na 250 stopni C. Pizzę podawać ze świeżą rukolą polaną oliwą z oliwek.

 

Przepis pochodzi z publikacji „Konopie w kuchni”. Możesz ją nabyć tutaj>>

WIZ_okladka

Comments

    • smilingspoon says

      Mąka konopna jest stosunkowo trudnym tworem, należy ją łączyć z innymi mąkami, ponieważ nie ma właściwości spajających, jak np gluten, czy mąka ryżowa, jaglana lub ziemniaczana. Zazwyczaj robiąc tradycyjne ciasto na pizze, naleśniki, pierogi, 1/3 lub 1/2 zwykłej mąki zastępuję mąką konopną, często też zmieloną nieco bardziej, niż ta zakupiona (dobrze się do tego sprawdza moździerz albo młynek do kawy). Udanego gotowania :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *