Tą pizzę robię zawsze, gdy nachodzi mnie tak zwane zwątpienie w sens mojej bezmięsnej, bezglutenowej i bezlaktozowej diety. To taki mój kompromis, między zamówieniem pizzy na wynos z ulubionej włoskiej restauracji a płaczem w poduszkę przegryzając wafla ryżowego. Żartowałam. Tak było tylko na początku. Ale warto zacząć wprowadzać nowe nawyki, polegające na stopniowym wyeliminowaniu niekorzystnych składników z naszej diety. Stąd przepis na pizzę 50/50 z mąki pszennej i konopnej. Obecnie smakuje mi bardzie niż pizza na mące pszennej.
Składniki:
- 1 szklanka mąki konopnej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 100g drożdży
- ¼ szklanki mleka roślinnego
- ¼ szklanki wody mineralnej, gazowanej
- 1 cukinia
- 1 rukola
- ser mozzarella roślinny (np z kiełkującego ryżu)
- oliwa z oliwek
- sos z pomidorów
- garść liści bazylii
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i konopną połączyć w wysokim naczyniu. Drożdże rozpuścić w mleku i wodzie gazowanej i połączyć z mąką. Ciasto ugniatać do otrzymania zwartej masy, wtedy odstawić na 20 min w ciepłym miejscu. Warzywa umyć i pokroić w plastry. Sos pomidorowy wraz z pokrojonym drobno czosnkiem poddusić na patelni do uwolnienia aromatu. Ciasto nakładać na posmarowaną tłuszczem blaszkę, można zastosować papier do pieczenia. Sos pomidorowy nałożyć na ciasto, całość przykryć pokrojonymi warzywami i serem mozzarella. Piec przez 15 – 20 min w piekarniku ustawionym na 250 stopni C. Pizzę podawać ze świeżą rukolą polaną oliwą z oliwek.
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie w kuchni”
- Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl
Czy może być użyta mąka graham, bo całość z mąki konopnej nie wyjdzie?
Mąka konopna jest stosunkowo trudnym tworem, należy ją łączyć z innymi mąkami, ponieważ nie ma właściwości spajających, jak np gluten, czy mąka ryżowa, jaglana lub ziemniaczana. Zazwyczaj robiąc tradycyjne ciasto na pizze, naleśniki, pierogi, 1/3 lub 1/2 zwykłej mąki zastępuję mąką konopną, często też zmieloną nieco bardziej, niż ta zakupiona (dobrze się do tego sprawdza moździerz albo młynek do kawy). Udanego gotowania
15 minut to zdecydowanie za dlugo przy 250 c, pizza sie spalila.
Ojoj przykro mi :(. A był włączony termoobieg? W moim piekarniku 15 min z termoobiegiem jest akurat.
Bez termoobiegu byl. 7-8 mint w zupelnosci wystarczy.