Pieczony omlet

Jest weekend, sobotni poranek (czyli wczesne popołudnie) i czas przygotowania śniadania. Muszę przyznać, że w pewnym sensie to na ten moment czekam cały tydzień, nie na weekend, dni wolne od pracy, tylko na to śniadanie przygotowane bez pośpiechu, w ulubionym szlafroku przy zapachu parzącej się kawy,  by potem na drewnianej tacce zanieść je do sypialni i powoli skonsumować oglądając ulubiony serial lub czytając książkę.

To jedno z moich ostatnich hitów śniadaniowych, biszkoptowy omlet pieczony w piekarniku z dodatkiem świeżych pomidorów, oliwek, bazylii, kiełków, mozzarelli z dużą ilością oliwy z oliwek. Dodatki właściwie możesz skomponować samemu, pasują zarówno te wytrawne jak i słodkie (np owoce). Omlet przygotowuję mieszając jajka z mąką i mlekiem, następnie przelewam wszystko do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i zapiekam ok 15 min w temperaturze 200 stopni.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • Sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • pomidor
  • mozzarella
  • oliwki czarne bez pestek
  • bazylia
  • kiełki soi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *