Jest weekend, sobotni poranek (czyli wczesne popołudnie) i czas przygotowania śniadania. Muszę przyznać, że w pewnym sensie to na ten moment czekam cały tydzień, nie na weekend, dni wolne od pracy, tylko na to śniadanie przygotowane bez pośpiechu, w ulubionym szlafroku przy zapachu parzącej się kawy, by potem na drewnianej tacce zanieść je do sypialni i powoli skonsumować oglądając ulubiony serial lub czytając książkę.
To jedno z moich ostatnich hitów śniadaniowych, biszkoptowy omlet pieczony w piekarniku z dodatkiem świeżych pomidorów, oliwek, bazylii, kiełków, mozzarelli z dużą ilością oliwy z oliwek. Dodatki właściwie możesz skomponować samemu, pasują zarówno te wytrawne jak i słodkie (np owoce). Omlet przygotowuję mieszając jajka z mąką i mlekiem, następnie przelewam wszystko do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i zapiekam ok 15 min w temperaturze 200 stopni.
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- Sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki rozpuszczonego masła
- pomidor
- mozzarella
- oliwki czarne bez pestek
- bazylia
- kiełki soi