Pieczona marchew z koperkowo – konopnym dressingiem

Nie ma się co oszukiwać, nadeszła pora wieczornych przekąsek. Wieczornych, bo niestety po 16 jest już ciemno. Jeśli lubisz możesz zajadać się chipsami lub batonem, one jednak nie idą w parze z poprawą naszego samopoczucia co aktualnie jest dość istotną kwestią, nie prawdaż? :)

_MG_4780

Przygotuj sobie przekąskę, która będzie zarówno pożywna i jednocześnie zdrowa. Uwielbiam pieczoną marchew, smakuje zupełnie inaczej niż gotowana czy zrobiona na parze. Piekę ją w 210 stopniach C i wcześniej obtaczam w przyprawach i tłuszczu, przez co jest smak jest naprawdę rewelacyjny. Koniecznie podaj ją z dressingiem. Mój ostatni hit to dressing koperkowy z olejem konopnym, sokiem z cytryny, majonezem oraz białkiem konopnym. Tej parze już nic więcej nie potrzeba, razem zatańczą dla Ciebie w harmonii smaków, która zadowoli wielu zwolenników niezdrowych przekąsek. Do dzieła!

Składniki:

  • 1 kg marchwii bio
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • ulubione przyprawy, np zioła prowansalskie, papryka, szałwia, tymianek

_MG_4781

Dressing:

  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • posiekany, świeży kopeerek
  • 1 łyżeczka białka konopnego
  • 2 łyżki oleju konopnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli

_MG_4784

Przygotowanie

Marchew umyć, wyszczotkować, nie obierać ze skórki. Pokroić w większe kawałki. Olej kokosowy rozpuścić na dnie dużej miski, dodać przyprawy, sól oraz pieprz. Piekarnik rozgrzać do 210 st C. Marchew obtoczyć w oleju i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 – 20 min.

Składniki na dressing połączyć w miseczce (można dodać też rozgnieciony ząbek czosnku). Upieczoną marchew podawać z dressingiem, w towarzystwie świeżych sałat i ziół.

_MG_4785

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *