Patatas bravas według 5 przemian

_MG_9289 Hiszpanie kochają ziemniaki. Ich patatas przyrządzane na wiele sposobów to narodowy przysmak. Jego odpowiednikiem mogą być popularne, opiekane w piekarniku ziemniaki, ponieważ patatas obsmaża się na głębokim tłuszczu. Moje danie może nie powstało w tradycyjny dla Hiszpanii sposób, ale na pewno dorównuje smakiem najlepszym patatas z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki, tak zwane patatas bravas. Ich przygotowanie odbyło się zgodnie z kuchnią 5 przemian i obecną porą roku (wciąż jest to zima).

_MG_9296

Przygotowanie ziemniaczków zaczęłam od pokrojenia ich w półksiężyce i zagotowania w osolonej wodzie, w której gotowały się nie więcej niż 10 min. Po wyciągnięciu ziemniaków układam je na blaszce do pieczenia z papierem posmarowanym olejem i przyprawiam kolejno:

  • szczyptą bazylii (ostry)
  • szczyptą czosnku i ostrej papryki w proszku (ostry)
  • szczyptą tymianku (gorzki)
  • słodką papryka w proszku (słodki)

_MG_9299

Ziemniaki przypiekam w piekarniku nastawiony na około 150 stopni przez około 20- 30 min. Następnie po wyjęciu z piekarnika układam je w naczyniu żaroodpornym, dodaję kolejno:

  • Szczyptę pieprzu (ostry)
  • Szczyptę soli (słony)
  • Sok z cytryny (kwaśny)
  • Szczyptę kurkumy (gorzki)
  • Wbijam jedno jajko i polewam odrobiną roztopionego masła (słodki)
  • Posypuję odrobiną oregano (ostry)
  • I na wierzch dodaję krewetki (słony)

Całość zapiekam w temperaturze 160 st. przez około 15 min, aż jajko się zsiądzie. Przed podaniem polewam ziemniaczki oliwą z oliwek i dekoruję kiełkami.

_MG_9308

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków do zapiekania odmiana Gala lub Jelly
  • 250 g krewetek
  • Bazylia suszona
  • Tymianek suszony
  • Czosnek w proszku
  • Słodka papryka i ostra w proszku
  • Pieprz i sól
  • Sok z cytryny
  • Kurkuma
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • Oregano
  • Olej do posmarowania blachy

_MG_9318

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *