Jak zrobić konopne tofu? Przepis

_MG_0153

Soję mój organizm literalnie odrzucił lata temu. Podobnie jak mleko. Gdyby nie kokos byłabym w kompletnej dupce z nabiałem, bowiem konopie i ich możliwości odkryłam stosunkowo niedawno. Pierwsze mleko konopne zrobiłam na początku 2017 roku, potem poszło jak z płatka. Domowym jogurtem konopny lub kokosowym zajadam się praktycznie codziennie. Nadszedł czas na sery a w szczególności… 

Read More »

Jajka faszerowane z nasionami konopi

cover

Zadbaj o swoich bliskich w te święta serwując im dania bogate w surowe warzywa oraz składniki odżywcze, które pomogą prawidłowo trawić posiłki. Kieruj się zasadą, że przy dużej ilości zwierzęcego białka i tłuszczu na talerzu musi znaleźć się warzywo, sałata, ogórek, papryka, kiszonki, kiełki, jak najwięcej zielonego. W przypadku przekąsek staraj się nie łączyć węglowodanów z… 

Read More »

Pasta z zielonego groszku i halibuta z nasionami konopi

pasta-z-maślaną

Nie jestem jakąś super poukładaną osobą. Często działam bardzo chaotycznie i spontanicznie. Podobnie jest w kuchni. Wiele moich przepisów powstaje ad hockowo a potem totalnie o nich zapominam. Właśnie taki los spotkał ten wspaniały przepis na kremową i tłuściutką pastę kanapkową z halibutem i zielonym groszkiem. Gdy ją wymyśliłam pewnej soboty zachwycałam się nią całe popołudnie,… 

Read More »

Pesto kokosowo konopne

_MG_3608

Polska wieś kochała konopie nie tylko za ich przeciwzapalne i przeciwbólowe właściwości, lecz także za walory kulinarne. Popularnością cieszyły się potrawy wykorzystujące nasiona konopi, spożywane na wyjątkowe okazje, jak zupa „siemieniotka” zawierająca siemię konopne, czy „łodziaki”, czyli pierożki wypełnione nasionami popularne w rejonie Łodzi. Mój dziadzio twierdzi, że konopie rosły kiedyś w Polsce praktycznie wszędzie…. 

Read More »

Pasta z czarnej fasoli

_MG_1503

  Okazuje się, że każdy doskonale wie co to znaczy zdrowo się odżywiać. Wiedzieli o tym nasi dziadkowie, rodzice, wiemy i my, bo przecież robimy to tak, jak nasi przodkowie. Chleb, bułki, schabowy z patelni i odrobina słoniny ze skwarkami na deser.  Pojęcie to mocno ewoluowało w przeciągu ostatnich kilku lat. Wszystko za sprawą upowszechnienia… 

Read More »

Pasta z czerwonej soczewicy

_MG_9790

Eksperymentowanie z kuchnią roślinną coraz bardziej mi się podoba. Myśli o zjedzeniu kawałka mięska nawiedzają mnie coraz rzadziej, zaś coraz częściej mam ochotę na świeżo wyciśnięty sok lub soczysto zieloną sałatę.  Dobre nawyki wdarły się także do menu śniadaniowego, od teraz pasty kanapkowe staram się robić bez nabiału, jeśli daję jajko – i to wyłącznie… 

Read More »

Pesto z pieczonej papryki

MG_4810

Rzadko zdarza mi się promować wymagające czy czasochłonne przepisy, po prostu nie lubię spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Czasem trafiam jednak na przepis, który warte jest poświęcenia mu większej ilości czasu. Tak właśnie jest w przypadku przepisu na pesto paprykowe, którego pochłonęło mi prawie 4h. Na koniec jednak doszłam do wniosku, że przepis jest absolutnie wyjątkowy i… 

Read More »

Pasta z czerwonej fasoli

pasta-z-fasoli-z-melonem

Letnie temperatury w połączeniu z różnorodnością warzyw i owoców powodują, że co roku o tej porze mój organizm zupełnie zmienia nawyki żywieniowe. Mogłoby wydawać się to naturalną konsekwencją lata, w końcu kiedy mamy do czynienia z wysokimi temperaturami potrzebujemy dużo więcej wody, dlatego spożywamy pokarmy bogate w płyny, jednak u mnie nie chodzi o dodanie… 

Read More »

Hummus

hummus-i-warzywa

Hummusem zachwycam się od czasu, kiedy zaczęłam przygotowywać go w domu. Jadałam go wcześniej w różnych restauracjach, jednak  z jakiegoś powodu zakodowałam sobie, że jest trudny do przygotowania i trochę się do niego zniechęciłam. Fakt, jego przygotowanie trwa dosyć długo, wymaga precyzji ale jest bardzo proste, dlatego w domowych warunkach można z powodzeniem przygotować hummus rodem z dobrej arabskiej restauracji…. 

Read More »

Pasta z awokado

pasta-z-awokado

Miewam takie dni, kiedy zaraz po przebudzeniu zaczynam rozmyślać o tym, co dobrego zrobię na śniadanie. To niezwykle przyjemne myśli, kłębiące się zazwyczaj gdzieś w okolicach naleśników z truskawkami i mascarpone, zbożowych tostów z rukolą, malinowym pomidorem i cammembertem, czy tropikalnych owoców podanych z czekoladowym budyniem. Te wizje, jakkolwiek obiecujące, jednak po zderzeniu z rzeczywistością, czyli moim wilczym,… 

Read More »