Pasta z zielonego groszku i halibuta z nasionami konopi

pasta-z-maślanąNie jestem jakąś super poukładaną osobą. Często działam bardzo chaotycznie i spontanicznie. Podobnie jest w kuchni. Wiele moich przepisów powstaje ad hockowo a potem totalnie o nich zapominam. Właśnie taki los spotkał ten wspaniały przepis na kremową i tłuściutką pastę kanapkową z halibutem i zielonym groszkiem. Gdy ją wymyśliłam pewnej soboty zachwycałam się nią całe popołudnie, zrobiłam zdjęcia a potem o nich zapomniałam. Pół roku później, przeszukując dysk trafiłam na zdjęcia z tej właśnie sesji. Cieszę się, że mogę się z Wami podzielić tym przepisem, bo jest bardzo prosty i pełen korzystnych kwasów omega, minerałów i całej masy aminokwasów. Pasta będzie wymarzonym śniadaniem lub lunchem, wspaniale smakuje zarówno z pieczywem, waflem ryżowym jak i sałatką. Czas na coś prostego i wykwintnego. :)

_MG_5774

Składniki:

  • 200g wędzonego halibuta
  • 150 g ugotowanego, zielonego groszku bio
  • 1 stołowa łyżka majonezu bio
  • 1 stołowa łyżka mleczka kokosowego
  • garść świeżego koperku
  • 4 łyżki stołowe łuskanych nasion konopi
  • szczypta pieprzu

_MG_5772

_MG_5780

Przygotowanie

Zielony groszek wypłukać i namoczyć od 3 – 8 h. Ugotować w osolonej wodzie. Ugotowany połączyć w salaterce z halibutem, koperkiem, majonezem, mleczkiem kokosowym oraz nasionami konopi. Blendować do uzyskania pożądanej konsystencji. Serwować z gałązką świeżego koperku lub kiełków na pieczywie lub waflu ryżowym.

_MG_5775

Więcej podobnych przepisów znajdziesz w publikacji „Konopie w kuchni”. Możesz ją nabyć tutaj>>

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *