Pasta z czerwonej fasoli

Letnie temperatury w połączeniu z różnorodnością warzyw i owoców powodują, że co roku o tej porze mój organizm zupełnie zmienia nawyki żywieniowe. Mogłoby wydawać się to naturalną konsekwencją lata, w końcu kiedy mamy do czynienia z wysokimi temperaturami potrzebujemy dużo więcej wody, dlatego spożywamy pokarmy bogate w płyny, jednak u mnie nie chodzi o dodanie do jadłospisu większej ilości warzyw i owoców, tylko o sezonowy wegetarianizm. Kocham mięso i mam świadomość tego, że gdy nadejdą chłodniejsze dni rzucę się na steak’a lub na jakieś tłuściutkie, gęsie udko, ale dopóki trwa lato ograniczam mięso do minimum, czyli zjadam kawałek szynki raz na dwa tygodnie. Dzieje się tak tylko w lecie. Nie robię tego świadomie lub z braku dostępności mięsa, zawsze jadam to, na co mam w danym momencie ochotę i tak jest do tej pory. Wychodzę z założenia, iż trzeba działać zgodnie z rytmem własnego ciała, jeśli nie chce ono mięsa, to musi mieć ku temu poważny powód, o którym ja nie muszę porostu wiedzieć.

Pozostając na fali roślinnej diety odkrywam wspaniałe kombinacje smaków zwłaszcza z udziałem roślin strączkowych. Ten wpis chciałam poświęcić czerwonej fasoli, która podczas pewnego śniadania  stała się bezdyskusyjną gwiazdą, podana w formie pasty w towarzystwie soczystego melona i musztardy francuskiej.

Pastę przygotowuje w kilka minut, wrzucając do jednego naczynia zeszkloną na oliwie cebulkę cukrową z czerwoną fasolą, czosnkiem z dodatkiem odrobiny kuminu, cynamonu i majonezu, następnie miksuję wszystko na gładką pastę przy pomocy blendera. Podaję jako pastę kanapkową, super komponuje się ze słodkimi nutami, np. owocami. Wybrałam wersję z melonem podkreśloną wytrawną musztardą francuską i listkiem mięty.

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 1/2 cebuli cukrowej
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • majonez
  • kumin
  • cynamon
  • melon
  • musztarda francuska
  • pieczywo
  • świeża mięta

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *