PANCAKES BURACZANE Z MĄKI KONOPNEJ

_MG_1108

Tym razem nie zamierzam się nad wami litować, bo i nie ma takiej potrzeby. Wiadomo mamy jesień, brak słońca, zimno, mokro, smutno i apatycznie. Otóż nie, milordzie! Gdybym tylko była w stanie podzielić się z Wami tymi pokładami energii, które aktualnie w sobie noszę 😀 Dlaczego lubię jesień? Poza tym, że to pora mody, jest to czas skupienia na tym co ważne, czas mobilizacji, czas szukania odpowiedzi i wprowadzania ich w życie. Ważne, żeby obrać swój osobisty cel i realizować go krok po kroku, w zaciszu swojego przytulnego mieszkania, z kubkiem parzonych ziół w ręku. To także czas dla naszych bliskich, przyjaciół, rodziny, ludzi którym poświęcamy teraz więcej uwagi i czasu. A przede wszystkim aura jesieni! Skłania do refleksji i skupienia na sobie. Teraz nie musisz się śpieszyć, możesz zwolnić i pomyśleć.

_MG_1090

Na jesienną refleksję idealnie jest spędzić jakieś 15 – 20 min dziennie w kuchni szykując pyszny i zdrowy posiłek. W dzisiejszym poście polecam wam przepyszne, i super zdrowe buraczane smoothies z mąką konopną. Mnóstwo minerałów, cennych kwasów omega a przede wszystkim kwas foliowy. Do dzieła! Buraki umyć, zmiksować na pastę w blenderze, przełożyć do oddzielnego naczynia. Dodać mąkę konopną i pszenną, jajko i wodę mieszając do uzyskania masy o konsystencji gęstego sosu. Patelnie rozgrzać z odrobiną oleju, masę na Pancakes nakładać większą łyżką nalewając ją od góry, dzięki temu pancakes będą okrągłe. Pancakes podsmażyć z obu stron i odstawić na papierze kuchennym do odsączenia tłuszczu. Podawać w towarzystwie świeżych ziół i warzyw z lekkimi sosami.

Składniki:

  • 3 buraki
  • ¾ szklanki maki konopnej
  • ¼ szklanki mąki pszennej
  • jajko kurze
  • woda
  • sól
  • olej do smażenia

_MG_1114

Przygotowanie

Buraki obrać i ugotować na parze następnie zblendować na papkę. Połączyć z pozostałymi składnikami. Ciasto na pancakes buraczane powinno mieć konsystencję gęstszą niż na naleśniki. Na patelni rozgrzać olej do smażenia, nakładać porcję ciasta i formować okrągłe placki. Smażyć do do uzyskania ciemnego koloru lekko przypominającego przypalony 😀 Nie bójcie się, to naturalny kolor mąki konopnej 😉

Podawać z jogurtem i surówką lub sałatką :)

 

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *