Nasz sposób odżywiania wpływa nie tylko na to jak się czujemy, determinuje także nasze zdrowie dziś oraz w przyszłości. Samo zdrowe jedzenie jednak nie wystarcza, jakość produktów spożywczych pozostawia wiele do życzenia, zaś nasze organizmy narażone na ciągłe obcowanie z toksynami, które dostają się do naszego organizmu. To powoduje, że pojawiają się niedobory a potem zaczynamy chorować.
Z pomocą przychodzi super żywność – tak zwany super food, czyli jedzenie zawierające składniki pokarmowe o wyjątkowo wysokim stężeniu. Jego spożywanie staje się alternatywą dla suplementowania się tabletkami, wystarczy pamiętać o tym, żeby dodawać go do codziennych posiłków. Moim super foodem jest żywność konopna. Dlaczego akurat konopie?
- Bogactwo składników odżywczych w konopiach przewyższa niemal wszystkie inne rośliny dostępne na naszej Planecie. Nasiona z konopi zawierają 460% więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż ryby.
- Olej z nasion konopi jest jednym z najcenniejszych olejów roślinnych. Jest bogaty w ważne kwasy tłuszczowe, szczególnie w alfa-linolenowy (Omega-3) oraz linolowy (Omega-6). Są one w najlepiej przyswajanej przez człowieka proporcji (3:1), dzięki czemu ludzki organizm wchłania je kilkakrotnie lepiej niż na przykład z oleju lnianego.
- Białko, które znajduje się w konopnym nasionku ma identyczny profil aminokwasowy jak białko mięsa czy jaj. 20 aminokwasów białkowych posiadają tylko konopie, gryka i quinoa, najwięcej jednak, bo aż 40% mają go konopie.
- Żywność konopna to kopalnia witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, oraz bardzo żadko dostępna w żywności witamina K2. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu w nasionku witaminy przyswajają się o wiele lepiej.
- Konopie to także skarbnica mikroelementów, znajdziemy w nich: wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, chrom, miedź, bor, a nawet jod.
Konopne produkty kulinarne powstają z gatunku Cannabis sativa. Jest on ubogi w kanabinoidy psychoaktywne (np. THC) dlatego spożywanie go nie powoduje efektu odurzenia. Powoduje natomiast wiele korzystnych zmian i procesów w naszym ciele:
- działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, pomaga chronić organizm przed stanami zapalnymi
- pomaga zapobiegać nowotworom
- wspiera układ krążenia, obniża ryzyko zawału serca, udaru, reguluje ciśnienie krwi
- wspiera układ trawienny, przyśpiesza metabolizm,
- oczyszcza krew z toksyn, utrzymuje odpowiedni poziom PH krwi
- wzmacnia tkankę kostną
- wzmacnia włosy, skórę, paznokcie
- poprawia odporność
- wpływa na poprawę samopoczucia
Projekt Konopie w Kuchni ma na celu promowanie użycia żywności z konopi siewnych w codziennej diecie
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie w kuchni”
- Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl