Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • home
  • Przepisy
  • Konopie w kuchni
    • Przepisy konopne
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
  • Marihuana w kuchni
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Sklep
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt

Dlaczego warto stosować Konopie w kuchni

Nasz sposób odżywiania wpływa nie tylko na to jak się czujemy, determinuje także nasze zdrowie dziś oraz w przyszłości. Samo zdrowe jedzenie jednak nie wystarcza, jakość produktów spożywczych pozostawia wiele do życzenia, zaś nasze organizmy narażone na ciągłe obcowanie z toksynami, które dostają się do naszego organizmu. To powoduje, że pojawiają się niedobory a potem zaczynamy chorować.

białko

Z pomocą przychodzi super żywność – tak zwany super food, czyli jedzenie zawierające składniki pokarmowe o wyjątkowo wysokim stężeniu. Jego spożywanie staje się alternatywą dla suplementowania się tabletkami, wystarczy pamiętać o tym, żeby dodawać go do codziennych posiłków. Moim super foodem jest żywność konopna. Dlaczego akurat konopie?

  1. Bogactwo składników odżywczych w konopiach przewyższa niemal wszystkie inne rośliny dostępne na naszej Planecie. Nasiona z konopi zawierają 460% więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż ryby.
  2. Olej z nasion konopi jest jednym z najcenniejszych olejów roślinnych. Jest bogaty w ważne kwasy tłuszczowe, szczególnie w alfa-linolenowy (Omega-3) oraz linolowy (Omega-6). Są one w najlepiej przyswajanej przez człowieka proporcji (3:1), dzięki czemu ludzki organizm wchłania je kilkakrotnie lepiej niż na przykład z oleju lnianego.
  3. Białko, które znajduje się w konopnym nasionku ma identyczny profil aminokwasowy jak białko mięsa czy jaj. 20 aminokwasów białkowych posiadają tylko konopie, gryka i quinoa, najwięcej jednak, bo aż 40% mają go konopie.
  4. Żywność konopna to kopalnia witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, oraz bardzo żadko dostępna w żywności witamina K2. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu w nasionku witaminy przyswajają się o wiele lepiej.
  5. Konopie to także skarbnica mikroelementów, znajdziemy w nich: wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, chrom, miedź, bor, a nawet jod.

Konopne produkty kulinarne powstają z gatunku Cannabis sativa. Jest on ubogi w kanabinoidy psychoaktywne (np. THC) dlatego spożywanie go nie powoduje efektu odurzenia. Powoduje natomiast wiele korzystnych zmian i procesów w naszym ciele:

  • działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, pomaga chronić organizm przed stanami zapalnymi
  • pomaga zapobiegać nowotworom
  • wspiera układ krążenia, obniża ryzyko zawału serca, udaru, reguluje ciśnienie krwi
  • wspiera układ trawienny, przyśpiesza metabolizm,
  • oczyszcza krew z toksyn, utrzymuje odpowiedni poziom PH krwi
  • wzmacnia tkankę kostną
  • wzmacnia włosy, skórę, paznokcie
  • poprawia odporność
  • wpływa na poprawę samopoczucia

cover-fanpage-kwk_foty

Projekt Konopie w Kuchni ma na celu promowanie użycia żywności z konopi siewnych w codziennej diecie

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie w kuchni
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • 
  • 
  • 
  • 

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

Newsletter

Wysyłam...

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

Reklama:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

przepisy kulinarne

BlogHunter

zBLOGowani.pl

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne kasza jaglana konopie konopie siewne konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała olej konopny pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa zupa krem śniadanie świąteczne przepisy

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne
  • Natalia o Jak zrobić mleko konopne
  • Mmmagdzik o Jak zrobić konopne tofu? Przepis
  • Lenc o Program 5-cio dniowego detoksu – dzień pierwszy
  • smilingspoon o Koreczki z burakiem i wyraźnym serem

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Copyright © 2019 · by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress