Dlaczego warto stosować Konopie w kuchni

Nasz sposób odżywiania wpływa nie tylko na to jak się czujemy, determinuje także nasze zdrowie dziś oraz w przyszłości. Samo zdrowe odżywianie jednak nie wystarcza, jakość produktów spożywczych pozostawia wiele do życzenia, zaś nasze organizmy narażone na ciągłe niedobory zaczynaja chorować.

białko

Z pomocą przychodzi superżywność – tak zwany super food, czyli jedzenie zawierające składniki pokarmowe o wyjątkowo wysokim stężeniu. Jego spożywanie staje się alternatywą dla suplementowania się tabletkami, wystarczy pamiętać o tym, żeby dodawać go do codziennych posiłków. Moim super foodem jest żywność konopna. Dlaczego akurat konopie?

  1. Bogactwo składników odżywczych w konopiach przewyższa niemal wszystkie inne rośliny dostępne na naszej Planecie. Nasiona z konopi zawierają 460% więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż ryby.
  2. Olej z nasion konopi jest jednym z najcenniejszych olejów roślinnych. Jest bogaty w ważne kwasy tłuszczowe, szczególnie w alfa-linolenowy (Omega-3) oraz linolowy (Omega-6). Są one w najlepiej przyswajanej przez człowieka proporcji (3:1), dzięki czemu ludzki organizm wchłania je kilkakrotnie lepiej niż na przykład z oleju lnianego.
  3. Białko, które znajduje się w konopnym nasionku ma identyczny profil aminokwasowy jak białko mięsa. 20 aminokwasów białkowych posiada tylko jedna na świecie roślina i jest to konopia.
  4. Żywność konopna to kopalnia witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, oraz bardzo żadko dostępna w żywności witamina K2. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu w nasionku witaminy przyswajają się o wiele lepiej.
  5. Konopie to także skarbnica mikroelementów, znajdziemy w nich: wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, chrom, miedź, bor, a nawet jod.

Konopne produkty kulinarne powstają z gatunku Cannabis Sativa L. Jest on ubogi w kanabinoidy psychoaktywne (np. THC) dlatego spożywanie go nie powoduje efektu odurzenia. Powoduje natomiast wiele korzystnych zmian i procesów w naszym ciele:

  • działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, pomaga chronić organizm przed stanami zapalnymi
  • pomaga zapobiegać nowotworom
  • wspiera układ krążenia, obniża ryzyko zawału serca, udaru, reguluje ciśnienie krwi
  • wspiera układ trawienny, przyśpiesza metabolizm,
  • oczyszcza krew z toksyn, utrzymuje odpowiedni poziom PH krwi
  • wzmacnia tkankę kostną
  • wzmacnia włosy, skórę, paznokcie
  • poprawia odporność
  • wpływa na poprawę samopoczucia

cover-fanpage-kwk_foty

Projekt Konopie w Kuchni ma na celu promowanie użycia żywności z konopi siewnych w codziennej diecie

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl