Jak zrobić konopne tofu? Przepis

_MG_0153

Soję mój organizm literalnie odrzucił lata temu. Podobnie jak mleko. Gdyby nie kokos byłabym w kompletnej dupce z nabiałem, bowiem konopie i ich możliwości odkryłam stosunkowo niedawno. Pierwsze mleko konopne zrobiłam na początku 2017 roku, potem poszło jak z płatka. Domowym jogurtem konopny lub kokosowym zajadam się praktycznie codziennie. Nadszedł czas na sery a w szczególności… 

Read More »

Domowy jogurt konopny

_MG_8844

O mleku konopnym i jego właściwościach pisałam nie całe 2 miesiące temu we wpisie Jak zrobić mleko konopne. Dziś kontynuujemy przygodę z konopnym nabiałem i przechodzimy na kolejny level – przygotujemy domowy jogurt. Będzie to jogurt samoodnawialny, z opcją wielokrotnego namnożenia korzystnych dla naszego zdrowia bakterii jogurtowych. O korzyściach wynikających z picia konopnego mleka pisałam już wielokrotnie. W… 

Read More »

Jajka faszerowane z nasionami konopi

cover

Zadbaj o swoich bliskich w te święta serwując im dania bogate w surowe warzywa oraz składniki odżywcze, które pomogą prawidłowo trawić posiłki. Kieruj się zasadą, że przy dużej ilości zwierzęcego białka i tłuszczu na talerzu musi znaleźć się warzywo, sałata, ogórek, papryka, kiszonki, kiełki, jak najwięcej zielonego. W przypadku przekąsek staraj się nie łączyć węglowodanów z… 

Read More »

Kremowe smoothie z awokado, ananasem i białkiem konopnym

_MG_8353

Nie od zawsze wierzyłam w to, że wszystko w życiu dzieje się z jakiegoś powodu. Dziś nie mam co do tego żadnych wątpliwości. Z łatwością jestem w stanie powiązać nieuchronność wydarzeń z mojej przeszłości oraz ich wpływ na to, gdzie dzisiaj jestem. Gdybym kilka lat temu nie wyjechała do Amsterdamu i przypadkowo podczas spaceru nie… 

Read More »

Pudding chia z białkiem konopnym i musem z papai

_MG_7954

Zasługujesz dziś na chwilę beztroskiej przyjemności. Ba! Zasługujesz na nią codziennie, i to nie raz. Najlepiej tak często jak tylko możesz sobie na to pozwolić. Nie tracąc oczywiście z oczu obranego kursu i wyznaczonych celów w ciągu dnia daję sobie tyle beztroski i szczęścia ile tylko mogę. Dogadzam sobie nie tylko kulinarnie, dbam też o… 

Read More »

Smoothie bowl z melonem i białkiem konopnym

_MG_7982

Jeśli nie jesteś w stanie stać się śniadaniowym freakiem, który codziennie rano spędza minimym 40 min w kuchni na porannych rytuałach (moje pochłaniają mi ponad godzinę) możesz wybrać drogę na skróty! Tak, tak! Poznaj smoothie bowl! To połączenie smoothie z dodatkami, które zazwyczaj dodaję do porannej kaszy (jaglanej, owsianki, komosy ryżowej). To idealne śniadanie dla zabieganych,… 

Read More »

Pasta z zielonego groszku i halibuta z nasionami konopi

pasta-z-maślaną

Nie jestem jakąś super poukładaną osobą. Często działam bardzo chaotycznie i spontanicznie. Podobnie jest w kuchni. Wiele moich przepisów powstaje ad hockowo a potem totalnie o nich zapominam. Właśnie taki los spotkał ten wspaniały przepis na kremową i tłuściutką pastę kanapkową z halibutem i zielonym groszkiem. Gdy ją wymyśliłam pewnej soboty zachwycałam się nią całe popołudnie,… 

Read More »

Napój ze świeżej kurkumy

_MG_6254

Od połowy listopada przez okres 4 tygodni piłam regularnie (minimum 4 dni w tygodniu) napój z kurkumą, czego efekty przerosły moje najśmielsze oczekiwania. Na szczególna uwagę zasługuje jego działanie na układ trawienny i odpornościowy. Dlaczego tak uważam? Jestem osobą z chorobą auto, moje trawienie zawsze pozostawiało wiele do życzenia, chociaż metabolizm działa całkiem nieźle. Najgorzej było z… 

Read More »

Buraczany deser z chia i mleczkiem kokosowym

_MG_5760

Styczeń to mój ulubiony miesiąc do przybierania na wadze 😀 Oczywiście finalnie waga wzrasta maksymalnie o 1 kg, ponieważ regularnie ćwiczę i jem dobrą żywność. Mimo to, wbrew całej, noworocznej wrzawie wokół zmiany swojego życia na lepsze ja postanowiłam nagrodzić się za to, że moje życie jest tak fantastyczne i wyjątkowe czyniąc sobie styczeń miesiącem… 

Read More »

Szakszuka według smiling spoon

_mg_5132

To nie jest przepis na szakszukę. Prawdę mówiąc ma z nią niewiele wspólnego. Tak naprawdę to kolejny przepis z moją ukochaną kaszą jaglaną, tylko w wersji wytrawnej. A wszystko zaczęło się od próby zrobienia szakszuki właśnie, która wydała mi się zbyt uboga w smaku i zawartości składników potrzebnych mi rano do rozruchu. Bez kwasów omega… 

Read More »