Wiele jest takich pokarmów, które potrafią tak radykalnie zmienić nasze samopoczucie, że po ich zjedzeniu dostajemy skrzydeł. Bezsprzecznie należy do nich owsianka. Swoje właściwości zawdzięcza koktajlowi minerałów, witamin i kwasów: pantotenowego i foliowego. Pierwszy w połączeniu z witaminą B6 stanowi zastrzyk energii, przeciwdziała zmęczeniu i rozdrażnieniu. Drugi to nasz przyjaciel od uśmiechu, koi zmysły i wprowadza w dobry nastrój. Gdyby połączyć owsiankę z produktem bogatym w magnez, jego wchłanianie wzrosłoby o kilkadziesiąt procent a to za sprawą obecności dużej dawki wiaminy B6, która lubi się właśnie z magnezem. Dlatego moja owsianka powstała na bazie mleka migdałowego (bogatego w ten właśnie pierwiastek), które przygotowuję tutaj.
Przygotowanie zaczynam od umycia migdałów i obrania ich ze skórki. Zalewam je wrzątkiem i blenduję przed około 5 min. Powstałe mleko wraz z drobinkami migdałów przelewam do garnka, dodaję płatki owsa, cynamon i kakao. Gdy owsianka zgęstnieje zdejmuję z gazu, dodaję łyżkę oleju migdałowego i dosładzam łyżką miodu lub syropem z agawy.
Składniki:
- płatki owsa
- cynamon
- kakao
- mleko migdałowe
- olej kokosowy
- syrop a agawy