Migdałki to doskonałe źródło białka, dlatego powinny stanowić stały składnik diety bezmięsnej. To równiejż bogate źródło witaminy E, B1 a także magnezu, co w połączeniu z kakao również bogatym w magnez stanowi całkiem pokaźna dawkę tego pierwiastka (nawet do 50% dziennego zapotrzebowania). Magnez, podobnie jak zawarte w kakao flawonoidy poza korzystnym wpływem na serce i układ krążenia wpływa także na ukrwienie mózgu, a więc na jego lepsze dotlenienie, co podnosi wydajność umysłu, relaksuje mięśnie i wpływa korzystnie na układ nerwowy.
Składniki:
- Migdałki ze skórką lub bez np. 1 opakowanie 200g
- Pół szklanki cukru trzcinowego
Migdałki obieramy. Cukier rozgrzewamy na patelni, dolewamy troszkę wody, aby się rozpuścił i mieszamy bardzo wolnym ogniu. Gdy cukier się już rozpuści dorzucamy obrane migdałki i dokładnie mieszamy, aby wszystkie sztuki oblepiły się cukrem. Wyłączamy gaz i zostawiamy do wystygnięcia.
Fot. Tomasz Karolak