Migdałki w cukrze trzcinowym

Migdałki to doskonałe źródło białka, dlatego powinny stanowić stały składnik diety bezmięsnej. To równiejż bogate źródło witaminy E, B1 a także magnezu, co w połączeniu z kakao również bogatym w magnez stanowi całkiem pokaźna dawkę tego pierwiastka (nawet do 50% dziennego zapotrzebowania). Magnez, podobnie jak zawarte w kakao flawonoidy poza korzystnym wpływem na serce i układ krążenia wpływa także na ukrwienie mózgu, a więc na jego lepsze dotlenienie, co podnosi wydajność umysłu, relaksuje mięśnie i wpływa korzystnie na układ nerwowy.

migdac582ki

Składniki:

  • Migdałki ze skórką lub bez np. 1 opakowanie 200g
  • Pół szklanki cukru trzcinowego

Migdałki obieramy. Cukier rozgrzewamy na patelni, dolewamy troszkę wody, aby się rozpuścił i mieszamy bardzo wolnym ogniu. Gdy cukier się już rozpuści dorzucamy obrane migdałki i dokładnie mieszamy, aby wszystkie sztuki oblepiły się cukrem. Wyłączamy gaz i zostawiamy do wystygnięcia.

Fot. Tomasz Karolak

Comments

  1. says

    Ja robiłam tak zawsze , ale nigdy nie doalwdaam bezpośrednio do ciasta oleju i nie wiem po co sf3l i cukier.? tez ich nie doalwdaam. Natomiast zawsze odstawialam ciasto na 30min do lodowkiczy ktoś wie co ma niby zrobic olej , sf3l i cukier w w/w nalesnikach?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *