Medyczna Marihuana w kuchni

Od tysięcy lat cały świat wykorzystuje medyczny potencjał marihuany na każdym kontynencie Kuli Ziemskiej. Pierwsze doniesienia o medycznym zastosowaniu marihuany pochodzą z czasów neolitycznych, a jak wskazują ślady archeologiczne, na pewno znane były w starożytnych Chinach, Indiach, Mezopotamii i wybrzeżach Morza Śródziemnego i Czarnego. W międzyczasie Rząd w wielu krajach, w tym USA zdelegalizował roślinę czyniąc tym samym wielką szkodę społeczeństwu oraz planecie, bowiem konopie stosowano niegdyś powszechnie niemal we wszystkich gałęziach przemysłu. Dziś odkrywamy konopie na nowo. Coraz więcej chorych w Europie czy Stanach ma możliwość leczenia się medyczną marihuaną legalnie, na schorzenia takie jak: nowotwory, choroby autoimmunologiczne, choroby neurotyczne, cukrzycę, depresję, jaskrę i wiele innych.

Medyczną Marihuana dostępna w Polsce

Od 1 listopada 2017 roku medyczna marihuana jest legalna w Polsce ale tylko na receptę. Pacjent, który otrzyma ją od lekarza może zrealizować zakup suszu lub innego leku bazującego na marihuanie.
Aktualnie w polskich aptekach wciąż brakuje surowca medycznej marihuany. Gdy już się pojawi, warto będzie znać tajniki przygotowania domowych ekstraktów z rośliny CANNABIS o zastosowaniu kulinarnym.

 

_MG_0978

 

Główne zastosowanie medycznej marihuany w kuchni:
– uśmierzanie bólu
– poprawa nastroju
– poprawa apetytu
– poprawa samopoczucia
– poprawa jakości snu
– działanie przeciwzapalne i wiele innych

Kulinarne zastosowanie medycznej marihuany polecane jest szczególnie w przypadku schorzeń onkologicznych, neurologicznych, autoimmunologicznych jako domowa forma wsparcia leczenia, która znacznie podnosi komfort życia chorych przyśpieszając ich powrót do zdrowia.
Dodatkowo spożywanie posiłków z medyczną marihuaną jest uważane za najzdrowszą oraz najbardziej ekonomiczną formę przyswajania kannabinoidów (obok waporyzacji).

 

Zobacz przepisy z Medyczną Marihuaną >