Makowiec z nasionami konopi

this

Makowiec to jedno z tych ciast, po które wyciągałam łapki jak byłam jeszcze bardzo mała (czyżby od dziecka ciągnęło mnie do roślin wykorzystywanych w medycynie?). Miłość do makowego wypieku zaszczepiła we mnie moja babcia, która robiła najsmaczniejszy i najdelikatniejszy makowiec na świecie. Zawijała go w serwetkę i wkładała mi do kieszeni płaszcza, gdy szłam do szkoły. Mak niebieski to odmiana o zastosowaniu kulinarnym, nie ma właściwości leczniczych, posiada za to szereg zdrowych substancji takich jak witaminy A,D,E,C a także bardzo dużą dawkę wapnia, żelaza, miedzi i manganu. Mojego makowca wzbogaciłam nasionami konopi, które oprócz pełnej gamy witamin i minerałów zawierają także korzystne kwasy omega 3 i omega 6. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście, zaś dziewczyny tarły mak na Wigilię, aby rychło wyjść za mąż. Niechaj tak też się stanie. 😉

_MG_2616

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 500g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125g cukru
  • 250g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 8 łyżek zimnej wody

Masa makowa:

  • 250g maku
  • 80g cukru
  • 3 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 750ml mleka wegńaskiego (+ ok. 500ml mleka do sparzenia maku)
  • 100g rodzynek
  • 100g skórki pomarańczy
  • 50g zmielonych orzechów włoskich
  • 50g zmielonych orzechów nerkowca
  • 50g zmielonych migdałów
  • 300g łuskanych nasion konopi
  • 3 stołowe łyżki miodu
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 laska wanilii (ewentualnie aromat waniliowy do ciast).

_MG_2725

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
  2. Mak sparzyć w mleku, osączyć i dwukrotnie zmielić. (Zalewam gorącym mlekiem wegańskim i przykrywam na ok. 30 min. Można również mak gotować chwilę w mleku).
  3. Budynie wymieszać z 150g cukru i 150ml mleka wegańskiego. 600ml mleka zagotować i dodać wymieszany budyń. Gotować 1 min., aż zgęstnieje. Budyń pozostawić do ostygnięcia.
  4. Formę wysmarowaną olejem kokosowym lub oliwą i „obtaczamy” w kaszy manny, tak by przykleiła się do wszystkich ścianek. Do tak przygotowanej formy wykładamy 2/3 ciasta.
  5. Zimny budyń wymieszać z makiem, 3 jajkami i rodzynkami, orzechami i nasionami konopi dodając cynamon i ekstrakt z laski wanilii. Wyłożyć na ciasto. Resztę ciasta zetrzeć na tarce na wierzch masy makowej.
  6. Piec w temperaturze 160 stopniu przez 40 min w piekarniku z termoobiegiem.

_MG_2682

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *