Maki sushi z łososiem i ogórkiem

Podróż do krainy form i  smaków

To danie odmieniło moje życie. Jestem absolutną fanką kuchni japońskiej, zaś sushi przez intensywność smaków, konsystencję i estetykę podania wywróciło do góry nogami mój świat kulinarny.  Tak proste połączenie ryżu, alg i ryb daje nieograniczone doznania smakowe i ogromną przyjemność dla innych zmysłów, ze względu na formę i estetykę. Sushi to nie tylko zwykłe danie, to coś więcej. Sushi to sztuka !

Składa się z ryżu, alg nori, kawałków ryb i owoców morza oraz warzyw. Dwa podstawowe rodzaje sushi to nigiri, czyli uformowana kulka ryżu z przyklejonym plasterkiem ryby lub warzyw oraz maki sushi, zawinięte w algi nori kawałki ryb, owoców morza lub warzyw ułożonych na ryżu. W japońskich restauracjach często razem z sushi serwuje się także sashimi, jest to po prostu kawałek surowej ryby. Ważnym dodatkiem do tego dania jest specjalny sos sojowy, a także pasta wasabi i imbir marynowany.

Przygotowanie sushi w domowych warunkach jest naprawdę proste, składniki zaś są dostępne w większości większych marketów. Ważne jest by prawidłowo przygotować ryż, a następnie go schłodzić, ponieważ powinien on mieć temperaturę ciała człowieka, ewentualnie pokojową. Kolejny krok to zdobycie świeżej, dobrej jakości ryby, najlepiej łososia lub tuńczyka, ewentualnie krewetek, ze swojej strony mogę polecić makro i sklepy kuchni świata, tam świeże ryby są zazwyczaj 2 razy w tygodniu. Jeśli macie problem ze zdobyciem świeżej, ładnie wyglądającej rybki, którą moglibyście bez obawy zjeść to lepiej będzie kupić kawałek wędzonego łososia lub tuńczyka.  Większość sushi manów pewnie złapała by się za głowę na wieść o takiej profanacji, osobiście jednak uważam, że sushi z wędzonym łososiem smakuje całkiem dobrze. 🙂

 Ryż do sushi

Istnieje specjalny ryż, stosowany do tego właśnie dania, wygląda niego inaczej niż zwykły, jego ziarenka są bardziej pękate, przypominają trochę ryż do risotto. Przygotowanie ryżu zaczynam od płukania go, robię to około 3, 4 razy, tak aby woda po płukaniu była jak najmniej mętna, następnie ryż zalewam zimną wodą i odstawiam na 15 min. Ryż gotuję w taki sposób aby najpierw szybko zagotować wodę, robię to na dużym ogniu, potem zmniejszam go do minimum zostawiając na jakieś 5 do 10 min. Ryż cały czas musi być pod przykryciem, aby w garnku pozostało odpowiednie ciśnienie i temperatura, dlatego nie podnoście pokrywy ! Po wyłączeniu ognia , ryż powinien dochodzić w garnku jeszcze około 10 – 15 min. Kolejny krok do doprawianie ryżu, robię to przed schłodzeniem go, dodaję kilka dużych łyżek octu ryżowego, trochę soli i cukru, niestety nigdy tego nie odmierzam, zawsze próbuje i jeśli czegoś brakuje to doprawiam. Nie bójcie się wyraźnie słodkiego smaku ryżu, będzie on równoważony kwaskowatym octem i słonym sosem sojowym.  Doprawiony ryż przekładam do innego naczynia celem schłodzenia do temperatury otoczenia.

Mając gotowy, schłodzony ryż i algi reszta to kwestia waszej wyobraźni kulinarnej. Dodatki, które mogą znaleźć się w środku maków obejmują większość ryb słonowodnych ale i słodkowodne, owoce morza i warzywa jak ogórek, avocado, sałata, rzepa, tykwa, a także biały serek i wasabi. Moje maki zrobiłam z dodatkiem łososia i plasterków ogórka.

Przygotowanie maków

Algę nori układam na matce bambusowej tak, żeby strona matowa była na górze, zaś błyszcząca od spodu, ułatwi to zawijanie i sklejenie maka. Na brzegu algi układam kawałki ryżu, pokrywam nim pasek zajmujący około 30 – 40% algi, robię to mokrymi rękoma, żeby ryż nie przyklejał się do palców a proces nakładania odbywał się sprawnie. Na warstwę ryżu układam moje ulubione dodatki, pocięte w plasterki kawałki ogórka i łososia, można dać także odrobinę wasabi lub białego serka, ja daję np. serek do smarowania piątnica. Maki zawijamy przy pomocy matki bambusowej, od siebie do wewnątrz, tworząc jakby roladę, koniec algi powinien się przykleić, jeśli to nie nastąpi można wtedy nawilżyć jej wewnętrzną część odrobina wody i delikatnie ją docisnąć przy pomocy matki bambusowej. Maki kroimy tylko BARDZO ostrym nożem, inaczej zgnieciemy rolkę i stracimy piękną formę sushi. Podawać z sosem sojowym, obok odrobiny pasty wasabi i kawałków imbiru marynowanego. <3

Składniki dla 2 osób:

  • 500 g ryżu do sushi
  • 6 alg nori
  • 200 g łososia
  • długi ogórek
  • pasta wasabi, polecam proszek do połączenia z wodą, gotowa pasta w tubce często ma konserwanty i smakuje podle !
  • sos sojowy, polecam kikkoman
  • imbir marynowany

Fot. Maciej Drywien

Hej, to jest bardzo stary wpis 😉 Uwielbiam sushi ale dziś głównie skupiam na zdrowym gotowaniu z udziałem żywności konopnej.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

SKLEP

70,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top