Bowl z pieczonym batatem, makaronem ryżowym i nasionami konopi

_MG_0241

W swoim życiu przerabiałam wiele modeli odżywiania, zwanych dietami. Nie robiłam tego, żeby zrzucić zbędne kilogramy, tylko po to, aby poczuć się lepiej i wyprowadzić na prostą mój schorowany organizm. Miałam w swoim życiu ponad 2 letni okres wegetarianizmu, potem kilkumiesięczny czas surowego weganizmu (witarianizmu), pół roku diety makrobiotycznej i potem jeszcze 1,5 roku na… 

Read More »

Gnocchi dyniowe z mąką konopną

_MG_9288

Gdy się zakochujesz Twoje życie wypełnia ukochana osoba. Staje się ona cichym uczestnikiem większości myśli i planów w Twojej głowie. W każdym swoim działaniu podświadomie przejawiasz troskę o tę osobę, pragnąc dla niej wszystkiego co najlepsze, nawet kosztem własnego komfortu. Podobnie jest z miłością do siebie. To w Twoich czynach wobec siebie samego przejawiasz uczucie, którym siebie darzysz…. 

Read More »

Korean bowl z nasionami konopi

_MG_8407

Przygotowanie domowego posiłku to wciąż dla wielu osób nie lada wyzwanie. Nasza kultura zmierza nieuchronnie w kierunku coraz prostszych i szybszych rozwiązań. Ludzie są bardzo niecierpliwi, oczekują szybkiego i pysznego posiłku, najchętniej, żeby ktoś podstawił im go pod nos i jeszcze nakarmił. Nie mamy czasu na porządne i przemyślane zakupy spożywcze a już tym bardziej… 

Read More »

Pesto kokosowo konopne

_MG_3608

Polska wieś kochała konopie nie tylko za ich przeciwzapalne i przeciwbólowe właściwości, lecz także za walory kulinarne. Popularnością cieszyły się potrawy wykorzystujące nasiona konopi, spożywane na wyjątkowe okazje, jak zupa „siemieniotka” zawierająca siemię konopne, czy „łodziaki”, czyli pierożki wypełnione nasionami popularne w rejonie Łodzi. Mój dziadzio twierdzi, że konopie rosły kiedyś w Polsce praktycznie wszędzie…. 

Read More »

Makaron konopny ze smażonymi warzywami

_MG_0825

To co dzieje się w naszym ciele nie jest już dla nas tak wielką tajemnica. Ale to jak wpływają na nas substancje, które zjadamy, nie do końca leży w gestii naszych zainteresowań. Bo jeśli coś znamy, spożywamy od lat, wiemy, że spożywali to nasi przodkowie, to czemu miałoby budzić nasze wątpliwości? A jednak istnieje wiele… 

Read More »

Zielona lasagne

_MG_9170

Dopiero niedawno przekonałam się do jarmużu. Po kilku nieudanych próbach spożycia go na surowo zgodnie z dietą raw (jedyna akceptowalna forma to smoothie) postanowiłam poddać go jednak jakiejś obróbce termicznej. Odrobina migdałowego mleka i czosnku, kilka minut na patelni i było ok. Okazało się, że  jego kwaskowato – mdły smak, podobny z resztą do szpinaku… 

Read More »

Makaron soba z krewetkami

MG_5528

Japońska sztuka, jako podstawę swojego rozwoju przyjęła wiarę w doskonałość ładu świata, chęć podporządkowania naturze, kult przyrody oraz silne poczucie tradycji, bardziej cenionej niż wszelkie nowatorstwo. W Japonii większość aspektów życia jest mniej lub bardziej podporządkowanych tej prastarej i jakże doskonałej estetyce. Japończycy wierzą w siłę prostoty otaczającego świata, szukając nieustannej inspiracji w naturze. Dotyczy… 

Read More »

Makaron z krewetkami i cukinią

makaron-z-krewetkami

Nawet w bardzo złym stanie nie mogę zapomnieć o głodzie. Organizm się buntuje, piszczy i miauczy, a ja z podkulonym ogonkiem udaje się do kuchni. Opuszczam ciepłe łózko a w nim moje misie i laptopa, lecz to tylko chwilowa rozłąka, ja to wiem i oni tez. Nie zakładam kapci, zmierzam do kuchni w majtkach i… 

Read More »