Lemoniada arbuzowa

W upale dni nic nie przyniesie człowiekowi ulgi skuteczniej niż płyn. Podobno nawet spożywanie ciepłych (np gorącej, czarnej herbaty) może pomóc w chłodzeniu organizmu. Osobiście preferuje w lato popijanie domowych lemoniad i lodowych herbat z dodatkiem owoców i ziół, które świetnie gaszą pragnienie i dostarczają organizmowi cennych substancji.

Lemoniadę przygotowuję z soku z 3 cytryn, ćwiartki niewielkiego arbuza, liści mięty, cukru, miodu, liści mięty i 2 litrów wody, najlepiej lekko gazowanej. Zaczynam od wyciśnięcia soku z cytryn, który łączę z wodą i cukrem trzcinowym. Mieszam dokładnie i dodaję 2 łyżki miodu. Arbuza kroję na drobne kawałki i wrzucam je do lemoniady, mieszam i odstawiam na 30 min w temp pokojowej. Na koniec dorzucam lód i liście świeżej mięty. Polecam także dla dekoracji wrzucić kilka plasterków cytryny.

 

Składniki:

  • sok z 3 cytryn
  • ćwiartka arbuza
  • liście mięty
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 litry wody
  • lód 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *