Leczo z młodych warzyw

Idealne danie na upalny dzień

Gdy temperatura powietrza przekracza 30 stopni C (w cieniu) człowiek przestaje cieszyć się latem i zaczyna na nie psioczyć. Okazuje się jednak, że odpowiednim odżywianiem możemy pomóc swojemu organizmowi lepiej znosić upalne dni. O regularnym nawadnianiu wodą mineralną, jedzeniu owoców chyba nie muszą tutaj pisać, jednak nie wszyscy mogą wiedzieć, że jedzenie dużej ilości tłustych, ciężkostrawnych pokarmów, np zawierających dużą ilość białka, może powodować podniesienie temperatury ciała. Dzieje się tak z powodu większej ilości energii potrzebnej do strawienia owych pokarmów, a w konsekwencji większej ilości ciepła zgromadzonej w ciele. W upalne dni najlepiej zwiększyć spożycie lżejszych pokarmów bogatych w wodę i cukry, czyli warzyw i owoców, które dodatkowo zwierają dużo witamin i składników mineralnych. Warzywne leczo to idealnie zbilansowany posiłek na taki upalny dzień, zawiera ok 10% mięsa kurczaka czyli białka i około 90 % warzyw, do tego podany na zimno smakuje doskonale.

Jest jeszcze jeden istotny aspekt związany z obniżaniem temperatury ciała w upalne dni. Należy unikać zbyt długiego przebywania w kuchni i gotowania. Serio. Kiedyś moja mama w taki upał postanowiła zrobić konfitury z malin (10 kg) co skończyło się nie najlepiej. Włączając palniki w małym pomieszczeniu przy temperaturze 26 stopni C możemy stworzyć domową saunę. Leczo można przygotować w 30 min dusząc wszystko w jednym garnku, więc nie musimy asystować potrawie, ona gotuje się sama a my chłodzimy się na balkonie.

Przygotowanie zaczynam od pokrojenia wszystkich składników na małe kawałki. Kurczaka przyprawiam wcześniej sosem sojowym, ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Gdy poleży tak w lodówce kilka godzin (najlepiej dobę) smażę go na oliwie z oliwek na dnie garnka. Po chwili dorzucam cebulę, paprykę i pieczarki, dodaję sos pomidorowy, wyciśnięty czosnek, posiekane listki bazylii i mięty, całość duszę pod przykryciem 15 min. Po tym czasie dorzucam cukinię i pomidory i dolewam odrobinę sosu sojowego i duszę ponownie przez 10 min. Podaję z opieczonym pieczywem.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 cebule dymki
  • 2 pomidory
  • 2 papryki
  • cukinia
  • 5 pieczarek
  • czosnek
  • sos pomidorowy lub pomidory w puszce
  • liście bazylii
  • liście mięty
  • sos sojowy
  • zioła prowansalskie
  • słodka papryka
  • sól i pieprz do smaku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *