Tak było na pierwszych w Polsce warsztatach gotowania z żywnością konopną, 14 grudnia 2017 w Warszawie. Spotkanie odbyło się w ramach cyklu Konopie w kuchni, spotkań i warsztatów kulinarnych poświęconych idei promowania świadomego odżywiania i wykorzystania produktów konopnych w kuchni.
Uczestnicy podczas warsztatów uczą się przygotowywać potrawy z wykorzystaniem żywności konopnej. Część praktyczna poprzedzona jest wykładem na temat właściwości produktów konopnych i ich wpływu na ludzki organizm.
Na ostatnich zajęciach uczestnicy przygotowali następujące dania:
🍀 ZUPA: siemieniotka, czyli tradycyjna, wigilijna zupa z nasion konopi (d. wegańskie)
🍀 DANIE GŁÓWNE: grupa 1: łochodziaki, czyli staropolskie pierogi nadziewane nasionami konopi, (d. wegańskie) grupa 2: zielone krokiery z mąką konopną, szpinakiem i pieczarkami (d. wegetariańskie)
🍀 DESER: grupa 1: pachnące, imbirowe ciasteczka z mąką konopną i chrupiącymi nasionami konopi, (d. wegetariańskie) grupa 2: gęsty, czekoladowy pudding z białkiem konopnym (d. wegańskie)
Spotkanie zakończyło się degustacją przygotowanych dań w formie kolacji z aromatyczną konopną herbatą z liści konopnych.
Chcesz zorganizować ze mną warsztaty? Napisz na: kontakt @ smilingspoon.pl
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie w kuchni”
- Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl