Smiling Spoon | konopie w kuchni | blog kulinarny

  • home
  • Przepisy
  • Konopie w kuchni
    • Przepisy konopne
    • Spotkania Konopie w kuchni
    • Warsztaty kulinarne – Konopie w kuchni
    • Książka Konopie w kuchni
  • Marihuana w kuchni
    • Przepisy z medyczną marihuaną
  • Sklep
  • Współpraca
    • Zamów jadłospis
  • Kontakt
You are here: Home / zupy / Krem marchewkowy z imbirem

Krem marchewkowy z imbirem

Marzec 1, 2013 by smilingspoon Leave a Comment

To już koniec. Koniec ciemnych dni, smutnych i szarych, tygodni bez promienia słońca, gryzących swetrów i rajstop pod spodniami. Całe moje wnętrze aż piszczy z radości na widok nieśmiale przedzierającego się przez chmury słoneczka. Piszczy i nie może się doczekać tego co będzie dalej. Bo nadchodzą zmiany, oh tak! Wielkie zmiany! Dlatego już dziś pragnę pożegnać Panią Zimę, jeszcze zanim przyjdzie Pani Wiosna w całej swej okazałości. Będzie to wyjątkowo miłe pożegnanie, wesołe i bardzo ciepłe 🙂

Sezon zimowy zamykam wyjątkowym przepisem, kremem marchewkowym, który idealnie wpisywał się w zasadę gotowania w oparciu o sezonowe produkty. Dla okresu zimowego były to wszelkie warzywa korzeniowe i cebulowe. Są bogate w węglowodany, białko, tłuszcze i wiele wartościowych składników, by zimą dostarczyć nam więcej ciepła. Wkrótce ulegnie to zmianie i  zaczniemy jeść pokarmy bogatsze w wodę. Tymczasem do dzieła, niech marchewkowo – imbirowy krem zakróluje jeszcze przez chwilę na Twoim stole.

Zaczynam od przygotowaniu bulionu warzywnego, beż żadnych kostek, wegety innych, nie powiem jakiś specyfików…  Jeśli macie takie cuda w kuchni to polecam je do odtykania rur. Bulion warzywny przygotowuję z 4 marchewek, 3 pietruszek, całego selera, pora, 1 cebuli, liści laurowych, 2 ząbków czosnku wrzucając wszystko do wrzącej wody. Dodaję odrobinę soli, wtedy woda szybciej się zagotuje. Bulion gotuję około 40- 60 min. Do smaku można dolać odrobinę sosu sojowego.

W międzyczasie dodatkowe 4 duże marchewki obieram, kroję w paski, a następnie smażę na patelni z dodatkiem sosu sojowego, miodu, cynamonu, imbiru i kuminu. Gdy marchewki będą już miękkie, zalewam je szklanką wody, doprowadzam do wrzenia i miksuję na gładki krem. Z bulionu usuwam liście laurowe, selera i pora, dodaję do niego przygotowany wcześniej krem z marchwi i ponownie miksuję blenderem do uzyskania pożądanej konsystencji zupy. Dodaję świeżo starty korzeń imbiru i doprowadzam do wrzenia. Dekoruję prażonym ziarnem słonecznika i kiełkami.

Składniki:

  • 8 marchewek
  • 3 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 cebula
  • kilka liści laurowych
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • miód
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • starty kumin
  • starty cynamon
  • starty imbir
  • prażone ziarno słonecznika
  • kiełki

Fot. Maciej Drywień

 

Filed Under: zupy Tagged With: imbir, marchew, zupa krem

« Imbirowa szarlotka z czekoladą
Krewetki w sosie z czerwoną pastą curry »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TUTAJ KUPISZ MOJĄ KSIĄŻKĘ :-)

Konopie w kuchni
Konopie w kuchni

Znajdź Smiling Spoon

  • 
  • 
  • 
  • 

Poznaj Smiling Spoon

Witaj na moim blogu, znajdziesz tu przepisy na dania, które pomogą utrzymać Twoje ciało i samopoczucie w lepszej kondycji. Moją pasją jest świadome odżywianie, stanowiące nieodłączną część naturalnego cyklu przyrody, pór roku, rytmu dnia. Pamiętaj... "jak traktujesz swoje ciało, tak ono będzie traktować ciebie". Więcej o mnie >>

Newsletter

Wysyłam...

OCZYŚĆ SWOJE CIAŁO Z TOKSYN

PLAN DETOKSU

GDZIE JESZCZE PRZECZYTASZ MOJE ARTYKUŁY

Smiling Spoon dla CANNABIS NEWS F5: Jedz konopie, czyli zielona kuchnia F5: Hemp food, czyli potrawy z konopi! Smiling Spoon dla F5 Smiling Spoon dla ZZ Smiling Spoon dla marihuanainfo.pl Smiling Spoon dla MM

WYBIERZ SWOJE DANIE

SNIADANIE ZUPA DANIE GLOWNE DESER

Reklama:

Punkt konopny Dobrekonopie

Ulubione strony

What Should I Eat For Breakfast Today
Zmniejsz dystans kupuj lokalnie
Little Hungy Lady <3
Cannelle et Vanille
Love And Lemons
Not Without Salt
Cereal Magazine
Gotuje Bo Lubi
Jadłonomia
Smaklick

przepisy kulinarne

BlogHunter

zBLOGowani.pl

Tagi

awokado bakłażan banan białko konopne burak buraki cukinia cytryna deser detoks detox dynia imbir jedzenie konopne kasza jaglana konopie konopie siewne konopie w kuchni konopne przepisy krewetki kuchnia konopna marchew masło konopne melon mięta mąka konopna nasiona konopi oczyszczanie z toksyn oczyszczenie ciała olej konopny pancakes papryka pomidor przepisy konopne sałata sałatka smoothie sok zdrowa dieta zdrowe nawyki zdrowie zupa zupa krem śniadanie świąteczne przepisy

Najnowsze komentarze

  • smilingspoon o Jak zrobić mleko konopne
  • Natalia o Jak zrobić mleko konopne
  • Mmmagdzik o Jak zrobić konopne tofu? Przepis
  • Lenc o Program 5-cio dniowego detoksu – dzień pierwszy
  • smilingspoon o Koreczki z burakiem i wyraźnym serem

Szukaj przepisów

Najpopularniejsze posty

Copyright © 2019 · by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress