Kotlety z kaszy gryczanej

Szczęście to Twój wybór, którego dokonujesz każdego dnia. Wstaniesz wcześniej żeby mieć więcej czasu dla siebie czy wolisz spać dłużej? Zjadasz śniadanie czy wychodzisz z domu żeby się nie spóźnić? Robisz sobie spacer czy wolisz jechać samochodem? Szybki i duży lunch czy kilka mniejszych porcji zjedzonych podczas kilku przerw z dala od komputera? Wracasz do domu czy idziesz na fitnes? Zjesz tą czekoladę czy wybierzesz banana? Pójdziesz spać kiedy poczujesz zmęczenie czy zamierzasz po raz 3 przescrollować walla na facebooku?

_MG_3255

Na swoje szczęście pracujesz każdym wyborem. To jak żyjesz, co jesz, jak jesz, ile śpisz będzie miało bezpośrednie przełożenie na jakość Twojego życia oraz samopoczucie. Mając na względzie swoje dobro długoterminowe (zdrowie) możesz mieć pewność, że działasz w zgodzie ze sobą i dążysz do harmonii. Bądź konsekwentny/ konsekwentna, a równowaga pojawi się szybciej niż myślisz. Zakład?

Zacznij od przygotowania jednego pełnowartościowego posiłku dziennie , który poprawi Ci nastój, będzie pyszną przekąską, lunchem, kolacją. Pierwszy przepis nasz tu, pod nosem. Kotlety z kaszy gryczanej i warzyw upiecz w piekarniku, nie smaż ich na głębokim tłuszczu. Zjedz je w towarzystwie sałaty i surowych bądź ugotowanych na parze warzyw. Idealnie pasuje do nich sos pomidorowo – miodowy.

Bez laktozy, glutenu, mięsa, orzechów i nasion.

_MG_3260

Przygotowanie:

3 szklanki osolonej wody gotuję, do wrzątku dodaję kaszę gryczaną, gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa myję, marchew, pietruszkę, pieczarki obieram ze skórki. Pieczarki, cebulę kroję na małe kawałki, koperek siekam drobno, marchew i pietruszkę ścieram na tarce, łącze wszystko z ugotowaną kaszą, mąką jaglaną i jajkiem. Dodaję sól i pieprz do smaku a następnie dokładnie mieszkam drewnianą łyżką. Z powstałej masy formuję kotleciki, które układam na papierze do pieczenia na blaszce. Piekę 30 min w temperaturze 180 stopni C.

_MG_3274

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej, nie prażonej kaszy gryczanej
  • 1 szklanka startej na tarce surowej marchwi
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej lub jaglanej
  • 1 jajko
  • 2 marchewki starte na tarce
  • 1 starta na tarce pietruszka
  • 2 pokrojone drobno celube dymki
  • pęczek posiekanego świeżego kopru
  • 4 posiekane pieczarki
  • sól morska
  • pieprz

_MG_3277

Comments

  1. Joanna says

    Na zdjęciu przedstawiającym produkty których użyłaś jest mąka orkiszowa. Mąka jaglana – Hirsemehl.

    Świetny pomysł na te kotleciki i piękne zdjęcia na całym blogu :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *