Koreczki z burakiem i wyraźnym serem

_MG_8942b

To idealna przystawka dla miłośników słono słodkich kombinacji. Obecność wyraźnego sera idealnie podbija smak odrobiną goryczy. To także moja ulubiona bezglutenowa przekąska, do tego bardzo pożywna, zawiera sporo białka i dobrych tłuszczy. Doskonale łączy się z białym wytrawnym winem, prosecco lub szampanem. Ich urok bierze się z prostoty, to tylko 4 główne składniki.

_MG_8928

Buraki myję, kroję na pół i piekę przez 20 min na 150 st pod przykryciem. Po tym czasie obieram skórkę (powinna łatwo odchodzić od buraka) i kroję go w małe kawałki. Przy użyciu wykałaczki lub innego patyczka do koreczków nabijam najpierw kawałek buraka, potem kawałek sera pleśniowego, ponownie buraka, kulkę sera mozzarella i znów buraka. Na koniec polewam koreczki miodem i posypuję posiekanymi listkami mięty.

_MG_8959

Składniki:

  • 4 duże buraki
  • ser z niebieską pleśnią
  • mozzarella mini
  • miód spadziowy
  • listki świeżej mięty, lub rukoli

_MG_8942_MG_8968 _MG_8967 _MG_8962 _MG_8954 _MG_8952

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *