Korean bowl z nasionami konopi

_MG_8366

Przygotowanie domowego posiłku to wciąż dla wielu osób nie lada wyzwanie. Nasza kultura zmierza nieuchronnie w kierunku coraz prostszych i szybszych rozwiązań. Ludzie są bardzo niecierpliwi, oczekują szybkiego i pysznego posiłku, najchętniej, żeby ktoś podstawił im go pod nos i jeszcze nakarmił. Nie mamy czasu na porządne i przemyślane zakupy spożywcze a już tym bardziej na gotowanie czy wspólne spożywanie posiłków w nieśpiesznej atmosferze. Tylko gdzie nas to zaprowadzi?

Domowy posiłek vs niedomowy posiłek

Możesz zjeść na mieście, zamówić na wynos, kupić gotowe danie w sklepie a nawet wykupić sobie stały catering z dowozem. W każdym przypadku nie wiesz, co wkładasz do swoich ust. Nawet jeśli masz do czynienia z super restauracją, w której są organiczne produkty nie masz pewności czy wszystkie są umyte, czy kucharz nie jest akurat zasmarkany, czy każdy produkt był świeży oraz czy na pewno restauracja serwuje to, co naprawdę obiecuje. Nie mówiąc już o sytuacji, kiedy świadomie kupujemy przetworzoną żywność niskiej jakości i faszerujemy się chemią. Wiadomo, że są sytuacje, kiedy nie ma wyjścia i trzeba zjeść poza domem, jednak wiedz, że domowy posiłek przygotowany przez Ciebie zawsze będzie bił na głowę inne formy odżywiania.

_MG_8391

Dlaczego oni chcą, żebyśmy przestali gotować

Stajemy się leniwi i niecierpliwi. Kultura masowa robi z nas uzależnionych od Internetu i telefonów choleryków. Nie chce nam się gotować i czekać na jedzenie. Gdy tylko poczujemy większy głód chcemy szybko, dużo, tłusto, słodko, słono, intensywnie. Liczy się to wspaniałe uczucie ciężkości po posiłku, bo przecież ilu z nas traktuje wzdęcia i przepełnione jelita jako objaw prawidłowego „najedzenia”. Jemy coraz więcej cukru, tłuszczów trans, ulepszaczy smaku i innej chemii, o której nie wiemy. Zaczynamy chorować na cukrzycę, choroby autoimmunologiczne, nowotwory, białaczki i stajemy się tym samym stałymi konsumentami rynku farmaceutycznego oraz idealnymi do sterowania uczestnikami życia społecznego i politycznego. A wszystko dlatego, że zapomnieliśmy o kulturze wobec własnego ciała.

Gotowanie jest zen

To moment, w którym nie tylko przygotowujesz sobie szame, ale spędzasz czas ze sobą oraz z bliskimi. Gotowanie to czynności rutynowe, wymagające precyzji, skupienia, ale też czynności żmudne i czasochłonne. Wystarczy spojrzeć na nie trochę inaczej, jak na czas spędzony na medytacji, odpoczynku. Jeśli obieranie marchewki sprawia Ci taki problem może musisz zastanowić się nad tym, jakie myśli towarzyszą Ci, gdy to robisz. Główny problem to właśnie zmierzenie się z myślami, które z czasie medytacji zalewają głowę. Jeśli odpowiednio się nastawisz gotowanie wyciszy cię, pozwoli uciec od rzeczywistości i do tego jego rezultat odżywi Twoje ciało.

Gdy szykuję sobie posiłek to aspekt odżywczy mojego przyszłego dania jest motywem przewodnim wszystkich czynności. Czerpię z tego wielką radość i spokój, ponieważ zbliżam się wtedy do mojego wnętrza. Intencją gotowania w domu jest czynienie dobra dla siebie na bardzo wielu poziomach. Im szybciej to zrozumiemy i wdrożymy, tym lepiej dla nas.

18359441_1302650389831352_7351641318663239211_o

Przepis na korean bowl z nasionami konopi

Mój korean bowl to danie inspirowanie wszechobecnymi w Berlinie koreańskimi knajpkami, które odwiedzam nałogowo od kiedy tu mieszkam. Jego sekretem jest różnorodność i totalny balans smaków: słodkiego, słonego, kwaśnego i ostrego.

_MG_8394

Składniki:

  • 100g makaronu ryżowego
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 marchew bio
  • 1 ogórek
  • kiełki fasoli mung
  • 1 kalarepka
  • liście świeżej mięty
  • liście zielonej pitruszki
  • nasiona konopi łuskane

Sos:

  • 2 limonki
  • sos sojowy na bazie fermentującej soi
  • olej sezamowy
  • ocet ryżowy
  • miód
  • sos chilli

_MG_8390

Przygotowanie

Szparagi obrać i ugotować na parze. Makaron ryżowy ugotować do miękkości. Miętę i pietruszkę opłukać i osuszyć. Ogórka obrać i pokroić w słupki. Marchew i kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce z dużymi okami.

Sos:

2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, 1 łyżka octu ryżowego, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżeczka miodu, odrobina sosu chilli.

_MG_8397

Bowla podajemy z ciepłym makaronem i szparagami, obok układamy pozostałe składniki, posypujemy całość nasionami konopi, polewamy sosem, ozdabiamy kawałkiem limonki, którą dodatkowo należy zwilżyć zioła przed samym jedzeniem. Jest niesamowity! 😉

_MG_8407 _MG_8408

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

SKLEP

70,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top