Konopna zupa z melonem i pietruszką

W poszukiwaniu zimowego pocieszenia sięgasz po sklepowe słodycze i nie masz nad tym kontroli? A może by tak wsłuchać się w pragnienia swojego ciała i dać mu to, czego naprawdę potrzebujesz, żeby poprawić sobie humor? Daj se!

_MG_9781

Tym czymś wbrew pozorom nie jest w cale batonik czy ciastka. Fakt, że masz do nich pociąg jest związany z uzależniających mechanizmem, który następuje po spożyciu cukru prostego. Łatwo przyswajalne cukry szybko uwalniają serotoninę, ale na krótko. Dla równowagi psychicznej lepiej sprawdzą się węglowodany złożone, które powoli rozkładają się na glukozę i są dostarczane w odpowiednich porcjach przez dłuższy czas. Dzięki temu nie mają miejsca nagłe skoki entuzjazmu czy smutku. W procesie dostarczania serotoniny do właściwych ośrodków w mózgu biorą bierze także udział witamina B6, magnez czy wapń. Bardzo ważne dla twojego samopoczucia są także kwasy omega3. Biorą one udział w procesie uaktywniania wydzielania melatoniny, która jest hormonem regulującym sen i pozostałe rytmy biologiczne. Odpowiednia dieta to gwarancja stabilności emocjonalnej, dobrej koncentracji i wydajności fizycznej. Oraz białeczko, bo przecież to z niego produkowane są hormony szczęścia. Zawarte w nim aminokwasy są budulcem dopaminy i endorfin, decydują też o uwalnianiu serotoniny do mózgu.

_MG_9747

Masz więc bogate w B6, magnez, wapń i omega 3 nasiona konopi, które nota bene są przy okazji źródłem pełnowartościowego białka jak w mięsie. Masz także rozgrzewający imbir, niezastąpiony podczas chłodniejszych dni, który działa przeciwzapalnie i poprawia metabolizm. Wreszcie masz pysznego melona, który idealnie łączy się z podduszonym korzeniem pietruszki. On także zawiera witaminę B6 potrzebą do uwalniania serotoniny, ma też całkiem sporo kwasu foliowego, który odpowiada za nasze samopoczucie i przy okazji także niacynę, ryboflawinę, energetyzującą witaminę C oraz K. Dlatego melona dodajemy surowego, jak już zdejmiemy naszą zupę z ognia, żeby nie zabić witaminek.

_MG_9756

Składniki:

  • pół melona
  • litr wody
  • 80 g łuskanych nasion konopi
  • 3 korzenie pietruszki
  • pół łyżeczki startego imbiru
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki mleczka kokosowego
  • skórka z cytryny
  • 50 g niełuskanych nasion konopi
  • sól i pieprz do smaku

_MG_9788

Zaczynamy od obrania i pokrojenia pietruszki i cebuli. Podduszamy je razem na patelni z odrobiną oleju kokosowego, soli i pieprzu. Dusimy do miękkości. Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy warzywa i imbir, gotujemy ok 5 min.

_MG_9766a

Blendujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy nasiona konopi i ponownie blendujemy. Nasiona w łuskach prażymy na suchej patelni 2 min.

_MG_9768

Na koniec blendujemy kawałki melona, zostawiamy kilka kawałków żeby udekorować nimi zupę. Dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy zupę z musem melonowym, doprawiamy do smaku.

_MG_9776

Serwujemy w miseczkach ze startą skórką cytryny, prażonymi nasionami konopi w łuskach, można posypać wierzch zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.

_MG_9785

Na zdrowie! :)

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *