Konopna tarta z jabłkami i śliwkami

Nadchodzi moja ulubiona pora roku. Końcówka lata! To nie tylko czas moich urodzin ale także okres obfitości dóbr natury, warzyw, owoców, ziół, grzybów. Nasze ciało wciąż przepełnia energia zgromadzona podczas ekspozycji na słońce, jesteśmy pełni wigoru, opaleni, po prostu szczęśliwsi, nieprawdaż?

_MG_0367

Staram się wykorzystywać w kuchni wszystkie sezonowo dostępne skarby i łączyć je z najzdrowszymi składnikami zachowując przy tym jak najwięcej ich właściwości. Dlatego upiekłam tartę w temperaturze 155 st C i nie smażyłam owoców przed pieczeniem. Za to obficie polałam je miodem, co sprawiło, że w trakcie pieczenia pięknie puściły sok i zmiękły. Kruchy spód nie jest idealny pod względem konsystencji, dość mocno się kruszy po wyjęciu z piekarnika, ponieważ używam wyłącznie mąk bezglutenowych. Rozwiązaniem problemu jest schłodzenie tarty ok 2h w lodówce przed podaniem, wtedy nie kruszy się prawie w cale. Zaś dzięki zawartości mąki konopnej jest też bogata w mikroelementy i sporą ilość błonnika.

_MG_0379

Nie traćmy czasu, póki na drzewach wciąż są świeże śliwki 😉

Przepis na konopną tartę ze śliwkami i jabłkami

Spód:

  • 100 g mąki ryżowej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej lub z tapioki,
  • 150 g mąki kukurydzianej,
  • 50 g mąki kokosowej,
  • 50 g mąki konopnej,
  • 2 jajka
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki ksylitolu

Dodatki:

  • 500 g śliwek
  • 500 g jabłek
  • kilka łyżek miodu
  • cynamon

Przygotowanie

Wszystkie mąki połączyć w naczyniu, dodać sodę, ksylitol, pokrojone w kosteczkę zimne masło i zagniatać aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajka i szybko połączyć składniki w kulę. Ciasto rozpłaszczyć, włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

_MG_0371Owoce umyć, jabłka obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne, śliwki przeciąć na pół wyjąć pestki, wszystkie pokroić w półksiężyce. Ciasto wyłożyć na posmarowanej masłem formie do pieczenia tart. Zapiec samo ciasto przez 10 min w temperaturze 190 st C.

_MG_0372

Na zapieczonej tarcie ułożyć owoce i oblać obficie miodem i posypać cynamonem. Piec przez 30 -40 min w temperaturze 155 st C.

_MG_0374 _MG_0382


Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

Comments

    • smilingspoon says

      Mąka konopna zawsze dominuje nad innymi ze względu na dużą zawartość białka i błonnika. Nawet przy takich proporcjach jest to zdecydowanie konopna tarta. Nie przekonasz się dopóki nie zrobisz 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *