„Konopie w kuchni” to pierwszy w Polsce projekt edukacyjny poświęcony propagowaniu użycia produktów z konopi w codziennej diecie. W ramach projektu powstały liczne inicjatywy edukacyjne: warsztaty i pokazy kulinarne, wykłady, webinaria, zostały też opublikowane 2 książki poświęcone konopnym kulinariom. Głównym założeniem projektu jest dzielenie się wiedza na temat: zdrowych nawyków żywieniowych, roli żywności funkcjonalnej z konopi w naszej diecie i przede wszystkim, wykorzystania konopi w recepturach kulinarnych. Do tej pory w ramach projektu udało się przeszkolić kilkaset osób, zaś ponad 2 tys osób nabyło książki „Konopie w kuchni”.
Konopie w kuchni - jak to się zaczęło?
Jestem autorką projektu edukacyjnego Konopie w kuchni a moją misją jest aby jak najwięcej ludzi dowiedziało się o wspaniałości produktów z konopi. Dlaczego? Bo jest to pokarm terapeutyczny, który działa na tak wielu poziomach. Produkty z nasion konopi to żywność funkcjonalna, która dodana do naszych posiłków zmienia je w wartościowe dania. Konopne infuzje, ekstrakty i inne wyciągi z kwiatów konopi to z kolei doskonałe remedia na wiele dolegliwości a nawet poważnych chorób. Moim celem jest nauczyć Was stosowania konopi zarówno w zakresie profilaktyki zdrowotnej – poprzez włączenie konopi do codziennej diety, jak również w zakresie wsparcia leczenia wielu schorzeń. Moje doświadczenia z rośliną konopi pokazały mi, że ma ona ogromny potencjał. Regularne stosowanie konopi pomogło mi uporać się z moją chorobą autoimmunologiczną tarczycy, insulinoopornością, nerwicą lękową i kilka innymi jednostkami chorobowymi na które cierpiałam. Dziś z pozycji certyfikowanego terapeuty konopnego i dietetyka – wspieram moich podopiecznych i edukuję na temat zdrowego stylu życia.
Dlaczego powstał projekt Konopie w kuchni?
Pokarm, który spożywamy nie jest już tak bogatym źródłem mikro i makroskładników pokarmowych jak jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Masowa produkcja żywności wymusza na rolnikach bardziej ekonomiczne podejście do upraw – co oznacza więcej zautomatyzowanych upraw indoor, większe użycie nawozów, chemikaliów i mniej odżywcze pokarmy. Nasz sposób odżywiania wpływa nie tylko na to jak się czujemy, determinuje także nasze zdrowie dziś oraz w przyszłości. Samo zdrowe jedzenie może dziś już nie być wystarczające do zaspokojenia potrzeb naszego organizmu, ponadto nasze ciała narażone są na obcowanie z toksynami, które dostają się do naszego organizmu. To powoduje, że pojawiają się niedobory a nawet choroby. Odpowiedzią na te problemy może być włączenie konopi do naszej diety. Odkryj jaki potencjał posiadają konopie w kuchni.
Z pomocą przychodzi super żywność – tak zwany super food, czyli jedzenie zawierające składniki pokarmowe o wyjątkowo wysokim stężeniu. Jego spożywanie staje się alternatywą dla suplementowania się tabletkami, wystarczy pamiętać o tym, żeby dodawać go do codziennych posiłków. Moim super foodem jest żywność konopna.
Dlaczego żywność konopna jest tak wyjątkowa?
Bogactwo składników odżywczych w konopiach przewyższa niemal wszystkie inne rośliny dostępne na naszej Planecie. Konopie w kuchni to pokarm zawierający praktycznie wszystko czego potrzebuje organizm i to w doskonałej proporcji dla ludzkiego zdrowia. Są to między innymi:
- pełnowartościowe białko
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3, omega 6, omega 9)
- witaminy
- mikro i makroelementy
- błonnik pokarmowy
- fitosterole, tokoferole, chlorofil
Konopne produkty kulinarne powstają z gatunku Cannabis sativa. Jest on ubogi w kanabinoidy psychoaktywne (np. THC) dlatego spożywanie go nie powoduje efektu odurzenia. Powoduje natomiast wiele korzystnych zmian i procesów w naszym ciele:
- działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, pomaga chronić organizm przed stanami zapalnymi
- pomaga zapobiegać nowotworom
- wspiera układ krążenia, obniża ryzyko zawału serca, udaru, reguluje ciśnienie krwi
- wspiera układ trawienny, przyśpiesza metabolizm,
- oczyszcza krew z toksyn, utrzymuje odpowiedni poziom PH krwi
- wzmacnia tkankę kostną
- wzmacnia włosy, skórę, paznokcie
- poprawia odporność
- wpływa na poprawę samopoczucia
Przekąski z CBD oraz domowe infuzje konopne
Na temat działania CBD pojawia się coraz więcej doniesień naukowych. Nic więc dziwnego, iż kannabidiol stał się popularnym suplementem diety a także dodatkiem do produktów spożywczych. Domowe infuzje, jako proste ekstrakty konopne bogate w fitoskładniki z kwiatostanów i liści konopi to także doskonały dodatek do kulinariów. Dlatego duża część projektu poświęcona jest metodom domowej ekstrakcji surowców konopnych i nauki przygotowania infuzowanych olejów, maseł, nalewek czy maceratów. Kolejnym krokiem jest poznanie tajników wykorzystania ekstraktów, także tych z konopi indyjskich (medycznej marihuany) w domowych posiłkach i odpowiedniego ich dawkowania.
CBD jest substancją o szerokim spektrum działania, która może być́ stosowana zarówno w formie profilaktyki chorób, jak i wsparcia leczenia konkretnych schorzeń. Aktualnie dysponujemy wieloma badaniami potwierdzającymi korzystny wpływ kannabinoidów, takich jak CBD i THC na ludzkie zdrowie, jednakże dokładne działanie farmakologiczne tYCH związków nie jest w pełni zdefiniowane. Chociaż nie wiemy o nich jeszcze wszystkiego, ustalono już, że mogą one być istotnym wsparciem dla osób cierpiących na rożne schorzenia.
Jak dołączyć do projektu edukacyjnego konopie w kuchni?
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie w kuchni”
- Dołącz do warsztatów Konopie w kuchni
- Zapisz się na webinar Konopie w dietetyce
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Chcesz nawiązać współpracę? Skontaktuj się ze mną: kontakt@smilingpoon.pl