Komosanka z pieczoną dynia i masłem z konopi siewnych

_mg_5458

Stosowanie żywności z konopi siewnych stało się już moim codziennym nawykiem. Nie wyobrażam sobie dnia bez mojego smoothie z białkiem konopnym, sałatkę zawsze posypuję łuskanymi nasionami a popołudniu chętnie skuszę się na kawałek bezglutenowego ciasta z mąką konopną. Najważniejsze dla mnie jest to, iż odżywiam się zdrowo bez wyrzeczeń (przynajmniej ja tak to postrzegam) a efekty takiego sposobu żywienia odczuwam codziennie w postaci lepszego zdrowia i samopoczucia.

Często pytacie mnie o to gdzie zaopatruję się w produkty konopne. Prawda jest taka, że nie mam jednego wybranego sklepu ani producenta, szczególnie jeśli chodzi o żywność konopną produkowaną w Polsce. Za granicą często odwiedzam sklepy i bazary z biożywnością gdzie kupuję produkty pochodzące z Niemiec, Holandi, Belgi, Czech, Węgier czy Słowacji. Kieruję się tylko 2 rzeczami: miejscem gdzie rosły konopie oraz opakowaniem. Wybieram produkty z konopi, które pochodzą z miejsca jak najmniej oddalonego od miejsca zakupu. Mam wtedy gwarancję, że konopie nie jechały pół świata i przy okazji nie straciły swoich właściwości. Ważne jest także to, z czego wykonane jest opakowanie. Najczęściej jest to plastik lub folia, papier lub mieszane, rzadziej szkło. Staram się kupował wyłącznie produkty w szklanych opakowaniach. Plastikowe opakowania mogą być dobrej jakości, ale to wciąż plastik, który w jakimś stopniu dostaje się do żywności.

_mg_5448

Z dostępnych na polskim rynku produktów konopnych w szklanym opakowaniu znajdziemy co najwyżej olej z nasion konopi. W przypadku mąki czy białka konopnego graniczy to z cudem. Niestety. Dlatego niemałym zaskoczeniem i radością jest dla mnie odkrywanie nowych produktów rodzimych producentów opakowanych w bezpiecznie i do tego estetyczne opakowanie. Tak, design też ma znaczenie, nie tylko ze względu na nasz odbiór marki. Przyjemniej jest mi wejść w kontakt z marką, której produkt jest spójny pod względem wyglądu i zawartości.

Masło konopne to produkt powstały ze zmielonych i łuskanych nasion konopi siewnej. Zawiera Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe omega 3 i omega 6 w proporcjach najlepiej przyswajalnych przez nasz organizm, czyli 3:1. Jest bogaty w minerały, takie jak wapń, potas, magnez, selen oraz chrom, zawiera też sporą dawkę rzadko dostępnej w żywności witaminy K2. Konsystencja masła przypomina masło orzechowe, zaś smak określiłabym jako orzechowo – sezamowy. Podobny do smaku pasty tahini.

Pierwszym daniem, w którym wykorzystałam masło konopne była moja ulubiona kasza z dodatkami w wersji śniadaniowej.

Przepis na komosankę z pieczoną dynią i masłem konopnym

_mg_5443

Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1 szklanka pokrojonej w mniejsze kawałki pieczonej dyni
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka oleju kokosowego raw
  • 2 łyżki masła konopnego z nasion konopi siewnych (użyłam masło marki Hempfoodie)
  • pół szklanki wody mineralnej

_mg_5460

Dynię myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w większa kawałki i pieczemy około 15- 20 min w temp 180 st C. Komosę płuczemy, dodajemy do wrzątku i gotujemy tak jak napisano na opakowaniu. Daktyle i migdały kroimy w mniejsze kawałki. Ugotowaną i lekko ostudzoną komosę łączymy z olejem kokosowym, cynamonem, migdałami, daktylami, wodą mineralną i masłem konopnym. Dokładnie mieszamy. Kaszę serwujemy obok kawałków upieczonej dyni posypaną czarnym sezamem.

_mg_5463

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *