Jakiś czas temu miałam okazje poznać rodowitych Brazylijczyków. Ich ciepło, serdeczność i niezmiennie pozytywne nastawienie zupełnie mnie urzekły. To wyjątkowo pozytywni ludzie, zaś swoją niepohamowaną radość życia wyrażają w każdym jego aspekcie, także w gotowaniu. Ich kuchnia jest przepełniona kolorami, intensywnymi zapachami owców, warzyw, ziół, aromatycznego mięsa, po prostu tętni życiem zupełnie jak samba.
Uwielbiałam słuchać opowieści mojej znajomej o jej rodzinnym mieście Campo Grande, jej rodzinie, przyjaciołach, całej społeczności, w której ludzie są sobie bardzo bliscy, zaś gotowanie i wspólne posiłki to nieodłączny element budowania relacji międzyludzkich. Camila (bo tak ma na imię bohaterka tego wpisu) to świetna kucharka i wspaniała osoba, która nauczyła mnie jak przyrządzić wołowinę, zrobić niesamowitą sałatkę owocową lub czym schłodzić się, gdy temperatura na dworze przekracza 30 st w cieniu a od siedzenia w basenie dostaje się już zmarszczek na całym ciele. Tym rajskim, chłodzącym napojem było właśnie połączenie avocado i mango w orzeźwiającym, mlecznym koktajlu, który zwykła wypijać w bardzo upalne dni. To intrygujące połączenie zupełnie kłóciło się z moim dotychczasowym mniemaniem na temat avocado, gdyż znałam je jedynie ze słonych “wystąpień”. Kombinacja obu owoców z odrobiną mleczka kokosowego i szklanką porządnie schłodzonego mleka okazała się być zupełną rewolucją znanego mi smaku, delikatny, nie za słodki, z subtelną nutą kokosa.
Istnieje ponad 20 odmian avocado, niestety w Polsce nie mamy dostępu do większości z nich, osobiście spotkałam się z 3, 4 rodzajami dostępnymi w polskich sklepach. Najlepiej kupować duże i odpowiednio miękkie avocado, ponieważ tylko lekko miękki owoc nadaje się do spożycia. Jeśli kupisz twarde, lepiej zostaw je na parapecie do czasu aż dojrzeje. Podobnie jest z mango, owoc powinien mieć delikatnie uginającą się pod naciskiem skórkę i przede wszystkim intensywnie pachnieć, jeśli nie pachnie najprawdopodobniej jest stare. Aby uzyskać wyraziste połączenie smaków avocado z mango postaraj się znaleźć dorodne i odpowiednio dojrzałe owoce, wtedy zatańczą dla Ciebie sambę. 🙂
Zmiksuj wydrążony miąższ z avocado z miąższem mango, potem dodaj mleczko kokosowe i mocno schłodzone, niemal zamrożone mleko. Konsystencja koktajlu powinna być nieco gęstsza, odrobinę przypominająca smoothie. Jeśli owoce będą świeże i dojrzałe nie będzie potrzeby dodawania cukru.
Składniki:
- 1 mango
- 1 avocado
- 1/3 szklanki mleczka kokosowego
- 1 szklanka mleka
Zdjęcia: Maciej Drywień
Ilustracja: Tomasz Kwiecień