Pesto kokosowo konopne

Polska wieś kochała konopie nie tylko za ich przeciwzapalne i przeciwbólowe właściwości, lecz także za walory kulinarne. Popularnością cieszyły się potrawy wykorzystujące nasiona konopi, spożywane na wyjątkowe okazje, jak zupa „siemieniotka” zawierająca siemię konopne, czy „łodziaki”, czyli pierożki wypełnione nasionami popularne w rejonie Łodzi. Mój dziadzio twierdzi, że konopie rosły kiedyś w Polsce praktycznie wszędzie. Były wykorzystywane do wszystkiego. Budowano z nich domy (z konopnych płyt budowlanych), wypychali nimi materace, tapczany a listy pisali na konopnym papierze. Olej konopny był niemal w każdym polskim domu. Smarowano nim chleb, dodawano do zup czy sosów.

mm

Powszechne użycie oleju w kuchni wiązało się nie tylko z jego wyjątkowym smakiem i kolorem ale także ze zdrowotnymi właściwościami. Olej konopny toczony na zimno jest jednym z najlepszych dla człowieka olejów roślinnych. Jego wyjątkowość związana jest z zwartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Mowa o kwasach: alfa-linolenowym (Omega-3) oraz linolowym (Omega-6), w które to olej jest bardzo bogaty (stanowią do 80%). Występują one w najlepiej przyswajanych przez człowieka proporcjach (3:1), dzięki czemu ludzki organizm wchłania je kilkakrotnie lepiej niż na przykład z oleju lnianego. W naszej diecie wspomniany stosunek zazwyczaj jest zaburzony na korzyść mniej cennych kwasów omega-6, niwelujących działanie omega-3. Olej z nasion konopi jest także bogaty witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, D, E oraz K. Nie bez znaczenia jest tutaj wysoka zawartość witaminy K, bardzo rzadko dostępnej w żywności.

W oleju znajdziemy także rzadkie białka (globuliny i albuminy) w idealnych proporcjach dla organizmu człowieka, przypominających te znajdujące się surowicy ludzkiej krwi. Białka te są budulcem naszych tkanek, dzięki czemu organizm człowieka posiada wszystkie niezbędne składniki, by regenerować się dzień po dniu.

_MG_3591

 

Połączenie oleju konopnego z orzechem kokosa będzie nie tylko ciekawym doznaniem smakowym, powstanie z tego istny superfood. Kokos to orzech, którego właściwości zdrowotne są doceniane na całym świecie. Nic dziwnego – miąższ kokosa, jest bogaty w błonnik, potas, magnez i fosfor, a także w kwas foliowy. Jednak największą wartość zdrowotną przypisuje się zawartym w miąższu kokosa nasyconym kwasom tłuszczowym (trójglicerydy średniołańcuchowe MCT), które w przeciwieństwie do produktów pochodzenia zwierzęcego przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu.

_MG_3599

Pesto kokosowo konopne możesz zjeść z makaronem, dodać do ziemniaków, warzyw, sałatek czy podać jako dip do przekąsek.

Przygotowanie

Kokosa, liście bazylii umyć, odlać wodę kokosową i otworzyć orzech (instrukcja). Miąższ kokosa zblendować z liśćmi bazylii oraz olejem na gładką pastę. Podawać do kanapek, makaronu, lub jako dip do przekąsek. Nie podgrzewać, bo straci swoje zdrowotne właściwości. Spożywać do 3 dni.

_MG_3606

Składniki:

  • 1 kokos (z wodą)
  • szklanka liści bazylii
  • 100 ml oleju konopnego
  • sól morska

_MG_3608

_MG_3630

Reklama

Zrzut-ekranu-2016-04-08-o-11.39.04

 

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *