Kokosowo – czekoladowe ciasto raw

_MG_4250

W obliczu zatrzęsienia zdrowych, roślinnych pokarmów, które na przełomie wiosny i lata wysypują się ze sklepowych półek, bazarków i ulicznych straganów dalej piszczysz na widok batona, czekolady a po cichu marzy Ci się nieprzyzwoicie wielka porcja lodów z waflem i polewą toffi? Wszak nie jesteś sama (sam). Większość nas stała się już dawno niewolnikiem narkotycznego działania cukru, ponieważ zaburza on funkcjonowanie neuroprzekaźników, powoduje zmiany hormonalne, co wynika ze zmian chemicznych zachodzących w naszym mózgu. Badania amerykańskiego Center for Disease Control and Prevention wykazały, że spożywanie dużych ilości cukru w połączeniu z tłuszczami trans (takie połączenie znajdziesz w ciasteczkach, batonach, wypiekach etc) ma wpływ na nadmierne objadanie się, zaburzenia snu,  spadek witalności, chorobę afektywną, zmiany hormonalne, obniżenie nastroju i depresję.

_MG_4228

Co gorsze, idzie lato. Wiesz co to oznacza? Że może nadarzyć się okazja do zdjęcia Twojego pięknego odzienia. Także, jeśli od stycznia nie ćwiczyłaś regularnie z Ewą Chodakowską, a cukier w Twojej diecie był na poziomie niezwykle wysokim, to na pewno przybyło Ci parę kilo lub z pewnością nie udało Ci się schudnąć. Jeśli jeszcze tego nie wiesz, za tycie odpowiedzialny jest właśnie cukier czyli węglowodany (proste, złożone) dostępne w potrawach mącznych, słodyczach, owocach, kaszach, niektórych warzywach.

_MG_4231

Co zrobić kiedy miota Tobą jak szatan na widok słodkości? Zastąp batony, czekolady i ciastka tym wspaniałym, bezcukrowym deserem słodzonym owocami. Jedz go bez wyrzutów sumienia w chwilach słabości oraz w chwilach triumfu. Jego wyjątkowość polega na tym, że jest tak niesamowicie pyszny, że nie da się tego opisać. Obiecuje amatorom i amatorkom sklepowych słodyczy, nie będziecie zawiedzeni jego smakiem!

_MG_4236

Do dzieła!

Banany umyj i obierz ze skórki, umieść w wysokim naczyniu z daktylami i olejem kokosowym. Blenduj całość do uzyskania gładkiej masy. Dodaj kakao i wymieszaj. Otwórz kokosa, wydrąż miąższ pokrój go w mniejsze kawałki i dodaj do masy.

_MG_4238

Blenduj raz jeszcze całą masę następnie wyłóż do formy na ciasto. Schowaj do zamrażarki na 20 min. Po wyjęciu ułóż kawałki ulubionych owoców, pokrój i zajadaj! 😀

Składniki

  • 1 szklanka suszonych daktyli bio (niesłodzonych)
  • miąższ z 1 dużego kokosa
  • 5 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego (raw)
  • 2 banany bio
  • 3 łyżki surowego kakao
  • sezonowe owoce (np truskawki)

_MG_4251

_MG_4255

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

Comments

  1. Basia says

    hej, czym można by zastapic kokosa? czy wiórki kokosowe moga byc? jesli tak to w jakiej ilości..?
    Basia

    ps. jak to pysznie wygląda:)

    • smilingspoon says

      Spokojnie można kokosa zastąpić wiórkami, tylko wtedy ciasto już nie będzie tak zdrowe. Daj 3/4 szklanki wiórek i 1/4 szklanki orzechów nerkowca. Też będzie spoko 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *