Jajka faszerowane z nasionami konopi

Zadbaj o swoich bliskich w te święta serwując im dania bogate w surowe warzywa oraz składniki odżywcze, które pomogą prawidłowo trawić posiłki. Kieruj się zasadą, że przy dużej ilości zwierzęcego białka i tłuszczu na talerzu musi znaleźć się warzywo, sałata, ogórek, papryka, kiszonki, kiełki, jak najwięcej zielonego. W przypadku przekąsek staraj się nie łączyć węglowodanów z tłuszczami, raczej białka z tłuszczem lub białka z węglowodanami. Dlatego tak bardzo uwielbiam moje faszerowane jaja, to idealny i zdrowy wielkanocny starter. Ich “konopna” wersja jest najprostszą z możliwych, za to smakuje identycznie jak jajka faszerowane mojej babci.

_MG_9307

Sekretem ich smaku jest dobrej jakości, organiczne jajko (zerówka) dobry majonez, podduszone na oleju kokosowym pieczarki oraz łuskane nasiona konopi, które wspaniale wypełniają farsz, wzbogacając go o kwasy omega 3,6 oraz 9, pełnowartościowe  i bardzo dobrze przyswajalne białko, witaminy i minerały.

_MG_9303

Składniki:

  • 6 jajek
  • 200 g pieczarek
  • 1 stołowa łyżka majonezu
  • 1 stołowa łyżka oleju konopnego lub oliwy z oliwek
  • 3 łyżki stołowe nasion konopi łuskanych
  • rzerzucha lub inne kiełki

_MG_9308

Przygotowanie:

Jaja gotujemy, obieramy, wydrążamy żółtka. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki, drobno siekamy i smażymy na oleju kokosowym z odrobiną soli. Żółtka rozgniatamy widelcem, dodajemy pieczarki, nasiona konopi i majonez, olejem, mieszamy do uzyskania pasty. Pastą nadziewamy białka jajek, dekorujemy kiełkami i serwujemy z dodatkiem zielonych warzyw, np liści sałaty masłowej, rukoli lub cykorii.

_MG_9312

_MG_9304


 

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

SKLEP

70,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top