Jajka faszerowane pieczarkami i awokado

smiling-spoon-326

To potrawa, która zawsze ląduje u nas na świątecznym stole. Po raz pierwszy przyrządziłam ja wiele lat temu, trochę celem urozmaicenia naszego wielkanocnego menu, a trochę żeby uniknąć zwerbowania mnie przez mamę do krojenia sałatki jarzynowej (wtedy zajmowało się tym rodzeństwo). Jajka w pierwotnej postaci przyrządzałam z farszem pieczarkowym, z majonezem i rozgniecionymi żółtkami, zaś w miarę szlifowania kulinarnych zdolności i wzrostu mojej świadomości dotyczącej zdrowego odżywiania skład farszu ewoluował. Przygotowanie jest bardzo proste ale czasochłonne, bo jajka trzeba ugotować, ładnie pokroić, wydrążyć żółtka, przygotować resztę farszu, wszystko zagnieść (nie wolno miksować) w sumie ponad 30 min roboty. Ale opłaca się, z połączenia białek z tym farszem powstaje lekka jak chmurka przekąska, która  zawsze elegancko prezentuje się na stole.

Zaczynam od ugotowania jajek na twardo, potem zalewam je zimną wodą, to taki sposób na łatwe obieranie. Po obraniu kroję każde jajko na pół i wydrążam żółtka do oddzielnej miseczki.

smiling-spoon-182

 Farsz do jajek opiera się w 30 % na rozgniecionych widelcem żółtkach, w 30 % z podsmażonych pieczarkach z cebulką, w kolejnych 30% z rozgniecionego avocado i w 10 % z jogurtu roślinnego i świeżego koperku. Do farszu dla 6 jajek (12 połówek) użyłam 100g pieczarek, które drobno poszatkowałam i podsmażyłam na oliwie z oliwek dodając drobno pokrojoną cebulkę. Pieczarki smażę ok 10 min na małym ogniu i łączę z rozgniecionymi żółtkami. Następnie dodaję miąższ z połowy avocado, rozgniatam go widelcem, łączę z całym farszem, dodaję 30- 50 ml jogurtu roślinnego, łyżkę majonezu i łyżkę musztardy oraz świeży posiekany koperek.

smiling-spoon-269

 Gotowy farsz układam na polówki białek, wychodząc zdecydowanie poza zagłębienie po żółtku. Całość dekoruję gałązkami świeżego koperku lub szczypiorku. Można także polać sosem majonezowym, robię go z jogurtu roślinnego i majonezu w proporcji 50 / 50 z dodatkiem soli i pieprzu.

smiling-spoon-236

Składniki:

  • 6 jajek klasy 0 lub 1 (najlepiej ekologicznych)
  • 100 g pieczarek
  • połowa avocado
  • 30 ml jogurtu wegańskiego
  • łyżka majonezu
  • łyżka musztardy
  • świeży koperek

 

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *