Jaglano ananasowy pudding z białkiem konopnym

_mg_2930

Wstajesz rano w podłym nastroju? Zdarza się. Co wtedy robisz? Bo ja lecę do kuchni i szykuję sobie najlepszy jaki istnieje poprawiacz nastroju – śniadanie. Ostatnio bardzo upodobałam sobie lekko słodki i pożywny start dnia szczególnie z udziałem kaszy jaglanej i owoców.

_mg_2911

Do powstania tego przepisu zainspirowała mnie książka Marka Zaręby „Jaglany detoks”, którą serdecznie polecam. Są w niej rewelacyjne przepisy i spora dawka wiedzy na temat odżywiania. Jaglano ananasowy mus nie tylko łagodnie pobudzi do pracy twój układ pokarmowy i zapewni przyjemne doznania smakowe. Zawarte w kaszy jaglanej składniki alkalizują Twój układ pokarmowy, dodają energii i ocieplają ogranizm. Ananas i jego ogromna dawka przeciwutleniaczy zapewni sporą dawkę energii i witalności. Towarzystwo oleju kokosowego jest tutaj nie bez powodu – to dzięki tłuszczom przyswajamy witaminy. Na koniec białko konopne ze swoim pakietem minerałów i kwasów omega, bez którego nie wyobrażam sobie choćby jednego dnia!

_mg_2937

Składniki:

  • 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/3 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka białka konopnego
  • 1/3 ananasa
  • pół łyżeczki kakao do posypania
  • garść pestek granatu

_mg_2938

_mg_2940

Kaszę jaglaną wypłukać, wrzucić do gotującej się wody i gotować 15 minut. Ananasa umyć, obrać ze skórki pokroić w mniejsze kawałki. Ugotowaną kaszę miksować z kawałkami ananasa, mleczka kokosowego, oleju kokosowego i białka konopnego aż do uzyskania konsystencji budyniu. Podawać z pestkami granatu i kakao.

_mg_2916

To jest mega pyszne! 😀

Więcej podobnych przepisów znajdziesz w publikacji „Konopie w kuchni”. Możesz ją nabyć tutaj>>

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *