Dzięki holistycznej naturze naszych ciał mamy możliwość czerpania wielu korzyści płynących z jedzenia. Zjadając tego wspaniałego burgera nie tylko karmisz swoje tkanki i nabierasz siły do działania. Możesz także nakarmić swoje wnętrze, obdarzyć się radością i spełnieniem, a to wszystko dzięki świadomości, że robisz dla siebie coś dobrego.
Człowiek jako osoba wielowymiarowa kojarzy jedzenie z różnymi doświadczeniami: domem, dzieciństwem, radością, świętowaniem, czasem też poczuciem winy, żalem, ucieczką, pocieszeniem. To bardzo potężne etykiety, które w znacznej mierze warunkują nasze podejście do jedzenia i mogą mieć wpływ na jego zaburzenia. Mając na uwadze swoje dobro zastanów się, czy Twój posiłek jest przyczyną Twojej radości czy frustracji i poczucia winy. Ile razy zdarzyło Ci się zjeść pod wpływem impulsu, nie związanego z głodem? Spokojnie, potrzebę nagradzania, celebrowania, czy pocieszania się jedzeniem mamy wszyscy. Różnica jest taka, że możesz uniknąć sięgania po posiłek pod wpływem impulsu o ile zdasz sobie z niego sprawę. Jak to zrobić? Bardzo łatwo – za każdym razem przed posiłkiem zastanów się czy na pewno jesteś głodny / głodna. By to określić możesz potrzebować kilku minut w samotności a nawet medytacji, która odsunie natłok myśli i zbliży Cię do Twojego wnętrza.
Jedz wielowymiarowo! Napełniaj swoje ciało radością podczas każdego posiłku:
– jedz regularnie, nie podjadaj, staraj się konsumować kiedy czujesz prawdziwy głód,
– wybieraj świeże i naturalne produkty spożywcze, przetworzona żywność won!
– pij lekkie napoje: wody z sokiem z cytryny, napary ziołowe, soki owocowo warzywne,
– szanuj swoje ciało i nie objadaj się,
– spożywaj posiłek bez pośpiechu, w pozycji siedzącej, z dala od ekranów i zatłoczonych miejsc,
– oddychaj w trakcie posiłku, twój organizm kocha tlen 🙂
Mnie osobiście najbardziej raduje posiłek, który przygotowuję sama, z produktów kupionych od ludzi życzliwych, dobrych, z którymi udało mi się nawiązać jakąś relację. Warto szukać dobrej żywności, energia przekazana przez takie składniki napełni Twoje danie i Ciebie radością i lekkością. To co, jemy burgera? 😀
Burgery dyniowo – jaglane z mąką konopną
Składniki:
- 1 szklanka musu z pieczonej dyni piżmowej,
- 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1/3 szklanki ugotowanej brązowej soczewicy,
- 1/4 szklanki mąki konopnej,
- 2 łyżki stołowe sezamu,
- pół łyżeczki kuminu,
- pół łyżeczki kurkumy,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka musztardy,
- szczypta soli morskiej lub kamiennej,
Dynię myjemy, obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w oliwie, solimy i pieczemy w temp 200 st C przez 15 min. Kaszę jaglaną i soczewice gotujemy do miękkości zgodnie z informacją na opakowaniu. Upieczona dynię blendujemy i umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, soczewicę i pozostałe składniki następnie blendujemy kilka minut do uzyskania nieregularnej ale zwartej masy (musi się kleić, jeśli nie będzie należy dodać mąki lub płatki owsiane). Z powstałej masy uformować burgery i smażyć na złocisty kolor na głębokim tłuszczu z obu stron.
Burgery odsączyć z tłuszcz u podawać z sałatką lub ulubioną bułką.
Na zdjęciu: burgery dyniowo – jaglane z mąką konopną w bułce orkiszowej z sałatą masłową, plastrami papryki z dressingiem miodowo – musztardowym.
Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:
- Kup książkę „Konopie w kuchni”
- Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
- Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl