Dyniowo – jaglane burgery z mąką konopną

Dzięki holistycznej naturze naszych ciał mamy możliwość czerpania wielu korzyści płynących z jedzenia. Zjadając tego wspaniałego burgera nie tylko karmisz swoje tkanki i nabierasz siły do działania. Możesz także nakarmić swoje wnętrze, obdarzyć się radością i spełnieniem, a to wszystko dzięki świadomości, że robisz dla siebie coś dobrego.

_mg_5677

Człowiek jako osoba wielowymiarowa kojarzy jedzenie z różnymi doświadczeniami: domem, dzieciństwem, radością, świętowaniem, czasem też poczuciem winy, żalem, ucieczką, pocieszeniem. To bardzo potężne etykiety, które w znacznej mierze warunkują nasze podejście do jedzenia i mogą mieć wpływ na jego zaburzenia. Mając na uwadze swoje dobro zastanów się, czy Twój posiłek jest przyczyną Twojej radości czy frustracji i poczucia winy. Ile razy zdarzyło Ci się zjeść pod wpływem impulsu, nie związanego z głodem? Spokojnie, potrzebę nagradzania, celebrowania, czy pocieszania się jedzeniem mamy wszyscy. Różnica jest taka, że możesz uniknąć sięgania po posiłek pod wpływem impulsu o ile zdasz sobie z niego sprawę. Jak to zrobić? Bardzo łatwo – za każdym razem przed posiłkiem zastanów się czy na pewno jesteś głodny / głodna. By to określić możesz potrzebować kilku minut w samotności a nawet medytacji, która odsunie natłok myśli i zbliży Cię do Twojego wnętrza.

_mg_5664

Jedz wielowymiarowo! Napełniaj swoje ciało radością podczas każdego posiłku:

– jedz regularnie, nie podjadaj, staraj się konsumować kiedy czujesz prawdziwy głód,

– wybieraj świeże i naturalne produkty spożywcze, przetworzona żywność won!

– pij lekkie napoje: wody z sokiem z cytryny, napary ziołowe, soki owocowo warzywne,

– szanuj swoje ciało i nie objadaj się,

– spożywaj posiłek bez pośpiechu, w pozycji siedzącej, z dala od ekranów i zatłoczonych miejsc,

– oddychaj w trakcie posiłku, twój organizm kocha tlen :)

Mnie osobiście najbardziej raduje posiłek, który przygotowuję sama, z produktów kupionych od ludzi życzliwych, dobrych, z którymi udało mi się nawiązać jakąś relację. Warto szukać dobrej żywności, energia przekazana przez takie składniki napełni Twoje danie i Ciebie radością i lekkością. To co, jemy burgera? 😀

_mg_5659

Burgery dyniowo – jaglane z mąką konopną

Składniki:

  • 1 szklanka musu z pieczonej dyni piżmowej,
  • 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1/3 szklanki ugotowanej brązowej soczewicy,
  • 1/4 szklanki mąki konopnej,
  • 2 łyżki stołowe sezamu,
  • pół łyżeczki kuminu,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • szczypta soli morskiej lub kamiennej,

_mg_5642

Dynię myjemy, obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w oliwie, solimy i pieczemy w temp 200 st C przez 15 min. Kaszę jaglaną i soczewice gotujemy do miękkości zgodnie z informacją na opakowaniu. Upieczona dynię blendujemy i umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, soczewicę i pozostałe składniki następnie blendujemy kilka minut do uzyskania nieregularnej ale zwartej masy (musi się kleić, jeśli nie będzie należy dodać mąki lub płatki owsiane). Z powstałej masy uformować burgery i smażyć na złocisty kolor na głębokim tłuszczu z obu stron.

Burgery odsączyć z tłuszcz u podawać z sałatką lub ulubioną bułką.

_mg_5665

Na zdjęciu: burgery dyniowo – jaglane z mąką konopną w bułce orkiszowej z sałatą masłową, plastrami papryki z dressingiem miodowo – musztardowym.

_mg_5676

 

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziecinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

  • Kup książkę „Konopie w kuchni”
  • Przyjdź na spotkanie Konopie w kuchni
  • Masz pomysł na promowanie żywności konopnej? Jesteś producentem lub promujesz taką żywność? Skontaktuj się ze mną w sprawie współpracy: kontakt@smilingpoon.pl 

belka-KWK-

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *