DORSZ ATLANTYCKI W PANIERCE Z MĄKI KONOPNEJ Z PUREE Z BATATÓW

_MG_2574

Nie tylko na świątecznym stole – wyśmienita ryba, ulubieniec polaków, czyli królewski dorsz w pysznej, konopnej panierce podbije twoje salony. Zastępując zwykłą mąkę mąką konopną zyskujesz znacznie zdrowsza panierkę i ciekawe walory smakowe. Mąka konopna to doskonały dodatek do potraw, jest bezglutenowa, ma aż 40% błonnika pokarmowego i bardzo dużo białka.

W tym przepisie wykorzystałam soczyste filety z dorsza atlantydzkiego (bałtyckiego nie kupuję z obawy o skażenie wód Bałtyku), które obtoczyłam w panierce z mąki konopnej. Rybę podałam z puree z pieczonych batatów, sama ryba też jest pieczona, by nie wytworzyć zbyt wysokiej temperatury na panierce (mąka traci wtedy swoje prozdrowotne właściwości).

DORSZ ATLANTYCKI W PANIERCE Z MĄKI KONOPNEJ Z PUREE Z BATATÓW

Untitled-2

Dorsza myję, filetuję na plastry o grubości max 2 cm, solę, posypuję pieprzem, polewam sokiem z cytryny i odstawiam do marynowania na 40 min. Po tym czasie obtaczam go w roztrzepanym jajku, potem w mące konopnej i umieszczam w naczyniu do zapiekania. Bataty myję, kroję w plastry, solę i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewam je oliwą z oliwek. Piekarnik ustawiam na temperaturę 160 stopni C. Piekę dorsza przez 15 min zaś bataty około 20- 25 minut. Upieczone bataty blenduję z olejem sezamowym, sokiem z cytryny lub octem jabłkowym, koperkiem i czosnkiem na puree. Kawałki dorsza podaję z puree udekorowane kiełkami.

_MG_2502

Składniki:

  • 400 g dorsza atlantyckiego
  • 100 g mąki konopnej
  • 1 jajko
  • 2 duże bataty
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej sezamowy
  • Sok z 1 cytryny
  • Świeży koperek
  • Sól morska
  • Pieprz
  • Oliwa do smażenia
  • kiełki lucerny lub rzodkiewki

_MG_2541

——————————————————————————————————————————————

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę w dziedzinie odżywiania i stosowania żywności konopnej:

SKLEP

70,00 

0
    0
    Koszyk
    Koszyk jest pustyPowrót do sklepu
    Scroll to Top