Domowe PHO

Zupa Pho wywodzi się z kuchni wietnamskiej, jednak według wielu źródeł przepis powstał pod wpływem kolonialnej kuchni francuskiej. Całość dania opiera się na wywarze wołowym (z kości i karkówki wołowej) z dodatkiem warzyw i sosu rybnego. Ponieważ nie mam zaufania, do jakości wołowiny dostępnej w warszawskich sklepach a niestety nie udało mi się zdobyć ekologicznej kości wołowej mój wywar opiera się częściowo na kawałku ekologicznej kurki, kawałku karkówki wołowej z zaprzyjaźnionej masarni z miejscowości Krasne pod Lublinem, warzywach i przyprawach. Dodatki do wywaru także odbiegają od klasycznej wersji wietnamskiej, ponieważ wśród warzyw i kiełków znalazło się awokado.

Zaczynam od zagotowania wody (około 3,5 litra) i obrania warzyw na wywar (2 marchewki, pietruszki, korzeń imbiru, cebula, seler). Do gotującej się wody wrzucam kurkę, karkówkę wołową i pokrojone w plasterki warzywa. Gotuję około 40 min, po tym czasie wyjmuję karkówkę wołową i kroję ją w paseczki, pozostałe składniki mają się gotować jeszcze przynajmniej 50 min, wtedy też dodaję przyprawy (cynamon, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, 2 gwiazdki anyżu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu rybnego i 2 łyżki cukru). Na 15 minut przed podaniem gotuję makaron ryżowy do pho.

Gotowy wywar serwuję z makaronem ryżowym, kawałkami ugotowanych marchewek, kiełkami fasoli mung, kawałkami wołowiny, kawałkami awokado, drobno pokrojoną cebulą dymką, posiekaną kolendrą, miętą lub pietruszką i posiekaną papryczką chilli. Do zupy podaje się także sos sojowy i kawałek cytryny, aby wzmocnić smak bulionu. Stałą zawartość Pho spożywa się pałeczkami, płynną łyżką lub wypijając wywar bezpośrednio z miseczki.

Składniki:

Wywar:

  • połowa młodej kurki (mogą być 2 udka)
  • kawałek karkówki wołowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • korzeń imbiru
  • seler
  • przyprawy (cynamon, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, 2 gwiazdki anyżu)
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru

Do zupy wrzucam:

  • makaron ryżowy,
  • kawałki ugotowanych marchewek,
  • kiełki fasoli mung,
  • kawałki wołowiny,
  • kawałki awokado,
  • drobno pokrojoną cebulę dymkę,
  • posiekaną kolendrę, miętę lub pietruszkę
  • posiekaną papryczkę chilli
  • obok: sos sojowy i kawałek cytryny do smaku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *