Domowe mleko migdałowe

Byłoby wprost cudownie spędzać początek dnia z kubkiem ciepłego mleka migdałowego w ręku, wpatrując się za okno. To taka moja utopia. Chciałabym, żeby każdy poranek, nie tylko ten weekendowy zaczynał się od powolnego rytuału, który będzie wprowadzał mnie w rytm dnia. Rytuału, który wymaga czasu, uwagi i świadomości, któremu towarzyszy nastrojowa muzyka i poczucie wypełniającego mnie szczęścia. Tak niewiele a potrafi nastroić człowieka na cały dzień.

_MG_8560

Przygotowanie:

Blanszowane migdały płuczę w zimnej wodzie, którą wylewam, następnie całość zalewam wrzątkiem (ok 2 cm nad migdałami)  i odstawiam na 3 min. Po tym czasie blenduję migdały z wodą i przelewam na sito z wyłożoną gazą. Odciskam pulpę z wody, wyciskając a niej ciepłe jeszcze mleko migdałowe. Odciśniętą pulpę znów zalewam wodą, dodaję jeszcze garść migdałów i znów blenduję do uzyskania drobnych kawałków. Po wyciśnięciu mleka nie wyrzucam pulpy, zazwyczaj robię z niej pyszne praliny.

_MG_8485 _MG_8502 _MG_8505_MG_8518

Składniki:

  • 300 g blanszowanych migdałów
  • 2 szklanki wrzątku
  • łyżka miodu spadziowego
  • łyżka kakao

_MG_8533_MG_8535 _MG_8541 _MG_8548

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *