Domowe mleko kokosowe

_MG_4057

Umownie przyjęty przez współczesną archeologię czas pojawienia się człowieka na Ziemi został określony na około 2 miliony lat temu. Gatunek „homo” żywił się tym, co upolował oraz pokarmem, który nieopodal jaskini znalazła jego partnerka. Były to głównie zioła, korzonki, owoce, nasiona lub inne części roślin. Przez ok 75% swojego istnienia na Ziemi człowiek nie jadł zbóż i ani nabiału. Kiedy ludy koczownicze postanowiły się osiedlić, wśród ludzi upowszechniło się rolnictwo i chów bydła. Do diety dołączyły w związku z tym zboża oraz mleko, pokarmy zawierające gluten i kazeinę, czyli dwa białka, których spożywanie jest wysoce szkodliwe dla naszego zdrowia. Dziś na piedestale nabiał.

Dlaczego nie jem nabiału:

1. Ponieważ masowa produkcja nabiału to jakiś koszmar. Dzisiejsze mleko dostępne w kartoniku zawiera hormony (np hormon wzrostu IGF-1 czy estrogeny) antybiotyki a nawet penicylinę, którą dostają krowy. Ich spożywanie zaburza układ hormonalny, nerwowy, może prowadzić do bezpłodności, upośledza układ immunologiczny obniżając odporność organizmu.

2. Zawiera kazeinę, białko odpowiedzialne za drażnienie jelita i wywoływanie chorób autoimmunologicznych. Nie da się jednoznacznie określić nadwrażliwości na kazeinę, za to skutki jej spożywania już tak, są one kojarzone nawet z autyzmem, anemią, oseoporozą czy demencją.

3. Nabiał uzależnia, jest to związane z działaniem egzorfin, substancji z grupy opioidów egzogennych, których prekursorami są białka mleka. Ich działanie nie będzie powodować większych euforii, ani szczęścia jak np. opiaty, mogą jednak działać wybiórczo i chwilowo poprawiać nasze samopoczucie, co następuje w wyniku egzorfinowej stymulacji (po spożyciu nabiału).

4. Choć mleko zawiera mało węglowodanów, to silnie stymuluje wydzielanie insuliny poważnie zaburzając równowagę kwasowo zasadową organizmu.  Zakwasza układ pokarmowy, to przyczynia się do powstawania stanów zapalnych w organizmie, np w postaci trądziku, zmian skórnych, stanów zapalnych układu pokarmowego i tkanek w całym ciele, niektórych rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nierównowaga hormonalna wynikająca z ze wzrostu insuliny prowadzi do depresji, otyłości, a także przyspiesza postępy cukrzycy.

5. Żaden dorosły ssak (oprócz homo sapiens) nie żywi się mlekiem. Szczególnie innego gatunku, fuuu.

Nabiał jadłam przed większość swojego życia. Do dziś na myśl o dojrzewającym serze z winogronami lub kefirze z truskawkami robi mi się bardzo miło a potem smutno. Na szczęście nauczyłam się korzystać z pokarmów, które dała nam Matka Ziemia i przetwarzać je tak, by nie brakowało mi żadnego smaku w daniu ani składnika w diecie. Poznajcie mój substytut nabiału, naturalne i super zdrowe mleczko kokosowe, które z powodzeniem zastąpi łyżkę śmietany w zupie, kefir w szejku a także kremową masę na torcie.

Będziesz potrzebować

  • 2 kokosy z wodą w środku
  • 1 litr przegotowanej, lekko ciepłej wody (0,5 litra na 1 kokosa)
  • 1 łyżkę oleju kokosowego raw (nierafinowanego)
  • duże i wysokie naczynie
  • blender ręczny
  • sitko
  • lejek
  • czystą butelkę

Przygotowanie:

Krok 1. Otwieramy kokosa i zlewamy do naczynia wodę

Pamiętaj, jedna z 3 dziurek kokosa jest zawsze łatwa do otworzenia, wystarczy lekko podważyć ją nożem a potem przebić się przez miąższ drewnianym patyczkiem i wylać wodę kokosową. Następnie trzeba kokosa opukać szerszą stroną noża i otworzyć, to naprawdę bardzo łatwe. Instrukcja >>

_MG_4027

Krok 2. Wydrążamy miąższ

Aby oddzielić biały miąższ orzecha od łupiny użyj ostrego noża, podważając miąższ. Jeśli zostanie na nim brązowa skórka musisz ją odkroić.

_MG_4031

Krok 3. Blendujemy

Pokrojony w większe kawałki miąższ zalej ciepłą wodą, dodaj wodę kokosową, olej kokosowy i blenduj całość w wysokim naczyniu. Jeśli nie posiadasz dużego naczynia lepiej zrób to na raty, bo w trakcie blendowania urośnie spora pianka.

_MG_4033

Krok 4. Odcedzamy mleko

Przygotuj sitko i lejek oraz butelkę. Ustaw sitko na lejku i przelewaj powoli mleko do butelki. Na sitku zostaną świeżutkie wiórki kokosowe, które możesz użyć np do przygotowania pysznych pralin lub innych deserów.

Moja rada: jeśli chcesz uzyskać gęste mleko, użyj mniejszej ilości wody i pod koniec blendowania dodaj 2 łyżki oleju kokosowego.

_MG_4035

Mleko należy spożyć do maksymalnie 3 dni.

_MG_4040

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *