Dieta przy hashimoto cz.2

W skrócie i bez ogródek będzie głównie o jelitach.  Po pierwsze dlatego, że to ich kondycja ma znaczy wpływ na występowanie i nasilanie się choroby autoimmunologicznej. Po drugie bez prawidłowo działających i oczyszczonych jelit nie możemy liczyć na wyzdrowienie, gdyż wtedy witaminy, aminokwasy, kwasy tłuszczowe, białka, mikroelementy, makroelementy, polifenole, itp. będą się wchłaniać bardzo słabo lub wcale.

jelito nieszczelne

Nieszczelność jelitowa a hashimoto

Najpierw wyjaśnijmy sobie jaki wpływ na naszą chorobę ma stan jelit. Zwykle osoby cierpiące na choroby auto mają problemy z trawieniem w postaci zaparć, wzdęć, biegunek, uczucia ciężkości po posiłku. Może być tak, że Twój układ pokarmowy jest wrażliwy na dużą część pokarmów, którą spożywasz (np. gluten, nabiał, soja). Wtedy Twoje jelita traktują je jak alergeny, co prowadzi do stanu zapalnego i uszkodzenia ich delikatnej ścianki. W konsekwencji odpady z żywności, chemikalia, bakterie i inne makrocząsteczki przedostają się przez mikrouszkodzenia w jelitach do krwiobiegu wywołując odpowiedź immunologiczną, w końcu są to ciała obce. Według wielu źródeł nieszczelność jelitowa jest przyczyną nasilania się lub nawet (obok infekcji wewnątrzkomórkowych) powstania choroby autoimmunologicznej (nie liczcie na to, że potwierdzą to wasi lekarze ;). Dzieje się tak, ponieważ układ obronny stale drażniony ciałami obcymi dostającymi się przez przeciekające jelita zaczyna wariować i atakować własne tkanki.

Podstawą więc leczenia choroby auto jest USZCZELNIENIE JELITA i usprawnienie trawienia. A dopiero potem leczenie samej choroby. Jak to zrobić:

  • odstawić żywność powodującą stany zapalne (koniecznie wykonać test nietolerancji pokarmowych i zrezygnować z pokarmów, które nam nie służą),
  • na czas kuracji zrezygnować z nabiału, mięsa, strączków i psiankowatych (te 2 ostatnie w niewielkich ilościach są ok, ale tylko pod warunkiem, że nie macie na nie nietolerancji),
  • zastosowanie diety opisanej w Dieta przy hashimoto cz.1,
  • odpowiednia suplementacja opisana tutaj oraz tutaj, czyli między innymi aminokwasy, witamina D3, K2, C, witaminy z grupy B, probiotyki, selen, zioła.

Co jeść w trakcie leczenia nieszczelności jelitowej? 

_mg_5154

Wiemy już czego należy unikać podczas leczenia nieszczelności jelitowej oraz samej choroby autoimmunologicznej. Teraz skupmy się na naszej diecie. Po odstawieniu pokarmów typowo zapalnych, szczególnie zbóż zawierających gluten, nabiału, soi, niektórych strączków i psiankowatych zostaje nam niewiele. Pamiętajmy jednak, że w dieta musi być urozmaicona, dostarczać nam białek, tłuszczy, węglowodanów, minerałów i witamin w odpowiedniej ilości każdego dnia. Dlatego nie popadajmy w skrajnie eliminacyjne diety (nie polecam szczególnie protokołu autoimmunologicznego). Dieta powinnam być spersonalizowana, najlepiej dobrana przez dietetyka na podstawie badania na nietolerancje pokarmowe. Zadaniem żywności jest przecież dostarczenie nam niezbędnych substancji i zregenerowanie naszego organizmu.

Pod kątem leczenia choroby hashimoto szczególnie istotne jest aby w pożywieniu znalazły się:

  1. L-glutamina – to składnik białka, aminokwas, który buduje mięśnie i poprawia zdrowie układu pokarmowego, ponieważ jest istotnym składnikiem odżywczym dla odbudowy i naprawy jelita. Pomaga nie tylko w leczeniu ale też zapobiega powstawaniu nowych uszkodzeń ścianki jelit. Według Gustavo Bounousa badającego rolę i właściwości tego związku, obecność glutationu jest podstawowym czynnikiem wpływającym na aktywność białych krwinek układu odpornościowego,  glutamina zaś jest składnikiem i prekursorem glutationu, aminokwasu będącego jednym z kluczowych i najsilniejszych antyutleniaczy, który wzmacnia funkcje immunologiczne. Duże dawki glutaminy wzmacniają układ odpornościowy oraz harmonizują jego pracę. To nie wszystko. Glutamina jest także  ważnym neuroprzekaźnikiem, który wspiera pracę mózgu, zwiększa koncentracje i polepsza pamięć, która jak wiadomo u chorych na hashi często nie jest najlepsza. Aminokwas dostępny jest w białku zwierzęcym, białku konopnym, oraz jako wyizolowany aminokwas w formie suplementu. Polecam rozważenie lewatyw z L -glutaminą w początkowym etapie leczenia.
  2. Witamina D3 w protokole z K2 – to połączenie witamin jest niezbędne do unormowania pracy układu immunologicznego. Wykazano iż witamina D ma wpływ na na limfocyty Th1, które to za produkcję białek wpływające na wzrost i pobudzenie komórek biorących udział w odpowiedzi odpornościowej w związku z czym może hamować reakcję autoagresywną i wyciszać stany zapalne. Obecność witaminy K2 jest tutaj konieczna do odpowiedniego przyswajania wapnia, ponieważ bez odpowiedniego poziomy przy wysokim stężeniu witaminy D wapń może odkładać się w tkankach miękkich (np żyłach) zamiast w kościach. Dostępne w słońcu 😛 jajach, w mleku i serach (lepiej nie) wątrobie, olejach roślinnych, np konopnym.
  3. Kwasy tłuszczone Omega – Tłuszcze mają największy potencjał immunologiczny ze wszystkich makroskładników. Ich właściwy dobór oraz proporcje może znacznie obniżyć stan zapalny powstały w organizmie w wyniku reakcji autoagresywnej. By to osiągnąć należy ograniczyć kwasy tłuszczowe o działaniu prozapalnym (z grupy omega 6), a zwiększyć podaż kwasów o działaniu przeciwzapalnym (omega 3 i CFA). CFA mają kluczowe znaczenie dla poziomu stanu zapalnego organizmu. Jak wykazali Haghikia i współpracownicy (2015) kwasy tłuszczowe mogą zmieniać skład mikroflory jak również ich metabolizm. SCFA powodują wzrost ilości komórek T-reg w jelitach przez co mogą zmniejszać symptomy choroby autoimmunologicznej. Dostępne w olejach roślinnych, np lnianym lub konopnym.
  4. Błonnik – pokarmy bogate w rozpuszczalny błonnik oraz oporną skrobię – takich jak warzywa, strączki (odpowiednio namaczane), owoce, topinambur, siemię lniane czy nasiona konopi które same w sobie tłuszczami nie są, ale z których przy udziale bakterii jelitowych mogą powstać krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (short-chain fatty acids – SCFA), tym samym obniżając stan zapalny. Do tego błonnik pomaga oczyszczać jelita i wpływa korzystnie na trawienie.

Żywność konopna a choroby autoimmunologiczne

_MG_8431

Podczas leczenia hashimoto testowałam bardzo różne modele odżywiania. Trzymanie się restrykcji np. w trakcie protokołu autoimmunologicznego, czy odrzucenie mięsa nie wyszło mi na dobre. Doszłam do wniosku, iż nie ma idealnej diety dla każdego, szczególnie dotyczy to osób cierpiących na choroby przewlekłe. Model odżywiania, który najlepiej sprawdził się w moim przypadku mogę określić jako dieta paleo z pewnymi wyjątkami (czasem jem sery oraz niektóre zboża i strączki). Dieta powinna być spersonalizowana i bogata. Szczególnie w pożywienie typu superfood. Ja szczególnie upodobałam sobie żywność konopną, która jak się okazało, zawiera wszystkie aminokwasy potrzebne do regeneracji układu pokarmowego, a także zestaw witamin, minerałów i kwasów omega w bardzo wysokim stężeniu. Mogę śmiało powiedzieć, że regularne stosowanie żywności konopnej (białka konopnego, nasion, oleju) pomogło mi znacznie poprawić stan mojego zdrowia i wyjść na prostą w leczeniu hashi.

Zobacz co zawiera żywność konopna:

  • Witaminę D3 – dowiedziono, że ma działanie harmonizujące układ immunologiczny, zmniejsza autoagresje,
  • Witamina K – pobudza funkcje mitochondrialne,
  • Witaminy A, E i C – niezbędne przy leczeniu nieszczelności jelitowej z probiotykami,
  • Witaminy B6 i B12 – niezbędne do wytworzenia GLUTATIONU, który reguluje układ immunologiczny,
  • Zestaw minerałów: potas, magnez, wapń, siarkę, żelazo, mangan, sód, krzem, miedź, platynę, bor, jod, nikiel i cynę,
  • Niską lub zerową zawartość kwasu fitynowego (zależy od odmiany)– w odróżnieniu od większości nasion nie drażni jelit, nie powoduje stanów zapalnych,
  • Błonnik pokarmowy – reguluje pracę jelit, pomaga w produkcji SCFA,
  • Chlorofil – ma działanie przeciwzapalne, źródło energii życiowej dla komórek!
  • Kwas gammalinolenowy (GLA) – ma silne działanie przeciwzapalne,
  • Idealne dla ludzkiego organizmu proporcje kwasu Omega 6 do Omega 3 (3:1),
  • Białko zbudowane z 20 kluczowych aminokwasów, w tym 10 niezbędnych do regeneracji mięśni, których nasze ciało nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, w tym : argininy i histydyny, oraz metioniny i cysteiny, ekstremalnie ważne aminokwasy zawierające siarkę potrzebną do wytwarzania enzymów. 2/3 białka konopi składa się z edestyny, białka globuliny – które są prawie identyczne z tymi występującymi w ludzkim ciele, budują DNA! Edestyna i albumina – związki wspomagające procesy trawienne oraz funkcje obronne organizmu. Pod kątem leczenia chorób auto istotna jest też wysoka zawartość glutaminy i kwasu glutaminowego.

Najważniejsza informacja jest taka, że nasiona konopi zawierają wszystkie substancje potrzebne do produkcji GLUTATIONU, czyli: kwasu glutaminowy, cysteiny i glicyny, oraz pierwiastki i witaminy niezbędne do jego wytworzenia: B6, B12, selen, witamina C, witaminy E.

O tym jak stosować żywność konopną w kuchni dowiecie się w mojej książce „Konopie w kuchni” oraz na moim blogu 😉

Zdrówka!

białko

Źródła

  • http://sekretyhipokratesa.pl/2016/10/31/oczysc-jelita-metoda-dr-mellera-skuteczne-oczyszczanie-i-regeneracja-jelit-berberyna-leczy-nowotwory-jelit/
  • http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PII0140-6736(93)90939-E/abstract
  • http://www.bidmc.org/404?item=%2fnews%2finresearch%2f2009%2fmay%2fstomachulcers&user=extranet%5cAnonymous&site=website
  • http://www.pepsieliot.com/wybacz-ale-twoje-jelita-przeciekaja/
  • https://organicslant.com/hemp-seeds-are-nutritious-superfood/
  • http://hempcocanada.com/product/hemp-protein-powder/
  • https://organicslant.com/hemp-seeds-are-nutritious-superfood/
  • http://www.ekologia.pl/kobieta/zdrowie/w-konopiach-sila-i-zdrowie,21708.html
  • http://biotechnologia.pl/biotechnologia/witamina-d-przyszlosc-chorob-autoimmunologicznych,131
  • http://czarnykalafior.pl/choroby-autoimmunologiczne/tluszcze-w-dietoterapii-chorob-autoimmunologicznych/