PROGRAM 5-CIO DNIOWEGO DETOKSU – DZIEŃ TRZECI

Uwaga, 3-go dnia zwiększamy dawkę nadtlenku wodoru i przyjmujemy go 4 razy dziennie! Jeśli przez ostatnie 2 dni po jego podaniu wystąpiły u Ciebie niepokojące objawy (wymioty, biegunka, pieczenie przełyku, pokrzywka na twarzy lub innych częściach ciała) mogą świadczyć o uczuleniu na nadtlenek wodoru. Możesz kontynuować detoks jednak nie powinieneś wtedy przyjmować wody utlenionej.

cover-DETOX-SS

Detoks – dzień pierwszy

7:30 Pobudka

Płukanie ust olejem – stołową łyżkę oleju słonecznikowego „ssij” przez około 15  min. Następnie wypluj olej i wypłucz usta wodą z wodą utlenioną i od razu dokładnie umyj zęby.

W międzyczasie wyszczotkuj ciało szczotką z naturalnego włosia (około 5 -10 min).

7:45 Alkalizacja

Wypij ciepłą przegotowaną wodę z sokiem z jednej cytryny, połową łyżeczki kurkumy i szczyptą pieprzu.

Wypij kolejną szklankę z płaską łyżeczką chlorku magnezu z sokiem z połowy cytryny.

Wypij kolejną szklankę z łyżeczką octu jabłkowego i połową łyżeczki kwasu askorbinowego.

woda-z-cytryna

8:15 Śniadanie

Przed zjedzeniem śniadania – 2 krople nadtlenku wodoru 3% na 1/3 szklanki wody.

Na śniadanie owsianka z migdałami

Składniki:

  • 1/3 szklanki migdałów
  • ½ szklanki wody
  • 1/3 szklanki płatków owsianych lub jaglanych
  • Cynamon
  • Wiórki kokosowe
  • Kakao
  • Rodzynki
  • Łyżka miodu

Migdały i rodzynki sparzyć, migdały obrać ze skórki,  zalać wodą i miksować do uzyskania mleka. Mleko razem z kawałkami migdałów doprowadzamy do wrzenia, dodajemy płatki owsiane lub jaglane, cynamon, kakao, rodzynki i dokładnie wymieszać podgrzewając na małym ogniu. Zdjąć z ognia, podawać z łyżką miodu.

10:00 Drugie śniadanie 

Uwaga: Przed zjedzeniem drugiego śniadania – 2 krople nadtlenku wodoru 3% na 1/3 szklanki wody.

Smoothie owocowo – warzywne

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 1 awokado
  • Zielona pietruszka
  • ¼ ananasa
  • Pół szklanki wody mineralnej
  • Płaska łyżeczka spiruliny
  • Płaska łyżeczka białka konopnego

Produkty umyć, pokroić w drobne kawałki, dodać spirulinę i białko konopne, zmiksować w blenderze kielichowym z odrobiną wody.

_MG_0493

 

Sałatka szpinakowa z brązową soczewicą i pieczoną papryką

Składniki:

  • Liście szpinaku baby
  • ½ szklanki soczewicy brązowej
  • 1 papryka
  • Sól morska lub himalajska
  • Sok z 1 limonki
  • Oliwa z oliwek
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • Świeży koperek

Soczewicę opłukać, zalać wodą (około 2,5 cm ponad poziom soczewicy) gotować przez 20 min do miękkości. Paprykę i szpinak umyć, paprykę pokroić na większe kawałki, posolić i piec w temperaturze 180 stopni C przez 10 min. Na liściach szpinaku układać kawałki papryki oraz soczewicę. Polać obficie dresingiem (sok z 1 limonki, wyciśnięty ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka pasty tahini, drobno posiekany koperek).

_MG_2836

13:00 obiad

Przed zjedzeniem – 2 krople nadtlenku wodoru 3% na stołową łyżkę wody.

Zupa miso

Składniki:

bulion rybno- warzywny, lub oryginalny dashi

  • 3 marchewki
  • 1/2 pora
  • 1 seler
  • 2 pietruszki
  • ryba z łbem, lub opcjonalnie krewetki w pancerzu, kawałki wędzonych ryb, lub wszystko na raz

do bulionu :

  • pasta miso (1 łyżka na osobę)
  • glony wakame lub arame
  • dymka
  • ser tofu

Włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler, por, cebula)  umyć, obrać, pokroić w większe kawałki, oraz całą rybę / łeb rybi lub ewentualnie krewetki w pancerzach należy wrzucić na gotującą się wodę i gotować przez co najmniej godzinę. Po ugotowaniu wyciągnąć warzywa i ryby zostawiając sam płyn i dodać pastę miso (około 4 łyżki), robić to do momentu, aż zupa będzie mętna i osiągnie kolor bladożółty. Do zupy dodać także glony wakame, które należy wcześniej namoczyć w ciepłej przegotowanej wodzie, do momentu uzyskania przez nie miękkości. Po dodaniu glonów i pasty miso zupy już nie gotujemy, ponieważ zupa straciłaby wtedy swoje korzystne dla organizmu właściwości, powinna też być spożyta od razu po przyrządzeniu. Podawać w małych miseczkach z dodatkiem kostek sera tofu oraz kawałków dymki.

Danie główne:

Roladki z bakłażana z dynią i kaszą gryczaną

Składniki:

  •  szklanka pokrojonej w kosteczkę dyni
  • 1 szklanka kaszy gryczanej nieprażonej
  • 1 bakłażan
  • 1 mała cebula
  • 3 pieczarki
  • sos sojowy
  • 1 ząbek czosnku
  • tymianek
  • olej sezamowy
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól morska
  • pieprz młotkowany

Dynię cebulą i pieczarkami umyć, pokroić w małe kwadraciki. Smażyć na patelni dodając sos sojowy, odrobinę tymianku i wyciśnięty ząbek czosnku. W międzyczasie ugotować 1 kubek kaszy gryczanej w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodać kaszę do farszu na patelni, dolać odrobinę wody i oleju sezamowego. Dokładnie wymieszać farsz  i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Bakłażana pokroić w cieniutkie plastry, zawinąć w nie farsz z kaszy oraz dyni. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez 10 – 15 min w temperaturze 160 °C . Podawać je ze świeżą natką pietruszki polane oliwą z oliwek.

15:00 Podwieczorek 

Pomarańcza lub jabłko

18:00 Kolacja

Przed zjedzeniem – 2 krople nadtlenku wodoru 3% na 1/3 szklanki wody.

Buraczane pancakes z mąki konopnej

Składniki:

  • 3 buraki
  • ¾ szklanki maki konopnej
  • ¼ szklanki mąki pszennej
  • jajko kurze
  • woda
  • sól morska lub himalajska
  • olej do smażenia
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  •  1 łyżka miodu, sok z połówki cytryny,
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Buraki umyć, zmiksować na pastę w blenderze, przełożyć do oddzielnego naczynia. Dodać mąkę konopną i pszenną, jajko i wodę mieszając do uzyskania masy o konsystencji gęstego sosu. Patelnie rozgrzać z odrobiną oleju, masę na Pancakes nakładać większą łyżką nalewając ją od góry, dzięki temu pancakes będą okrągłe. Pancakes podsmażyć z obu stron i odstawić na papierze kuchennym do odsączenia tłuszczu. Podawać w towarzystwie świeżych ziół i sosu (1 wyciśnięty ząbek czosnku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka miodu, sok z połówki cytryny, 1 łyżka oleju sezamowego).

20:00 lub później Zabieg detoksykujący skórę

Olej konopny wymieszaj z 1 łyżką miodu,  sokiem z cytryny i solą morską. Nałóż na całe ciało i delikatnie masuj przez około 5 – 10 minut. Spłucz wodą i delikatnie osusz ciało ręcznikiem.


Nie masz pomysłu na codzienne dania a stoisz przed dylematem usunięcia z jadłospisu glutenu, nabiału, jajek, droższy, soi, mięsa, strączków, orzechów, warzyw psiankowatych, czy innych produktów?

Potrzebujesz spersonalizowanego jadłospisu? Napisz do mnie: kontakt@smilingspoon.pl

BANER-SPERSONALIZOWANY-JADLOSPIS

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *